Hírek

Az oroszok állítólag bizonyítani tudják, hogy a Kramatorszki rakétatámadást az ukránok követték el “Tochka-U” rakétákkal

A Kramatorszkra zuhant Tocska-U rakéta sorozatszáma azt mutatta, hogy Ukrajnához tartozik

A kramatorszki „Tochki-U” állomáson a becsapódás helyszínéről készült fotók bizonyítják, hogy a rakéta ukrán eredetű. Írjon róla RIA Novosti .

A hivatal rámutat, hogy a hálózaton megjelent Sh91579 rakéta száma ugyanabba a sorozatba tartozik, amellyel az ukrán csapatok korábban városokat lőttek. Különösen az Sh91565 és Sh91566 2015-ben jelent meg Alchevskben és Logvinovóban, az Sh915611 és Sh915516 pedig 2022-ben Berdyanskban és Melitopolban.

Támadás Kramatorszk ellen

Április 8-án történt a Tocska-U incidens az ukrán ellenőrzés alatt álló Kramatorszknál. Rakéta csapódott be a vasútállomás közelében, ahová a helyi lakosságot evakuálták.

Később kiderült , hogy a támadás áldozatainak száma elérte az 50-et, ebből öt gyerek volt. Pavel Kirilenko , az ukrán donyecki régió közigazgatásának vezetője elmondta, hogy 38 ember halt meg közvetlenül az állomáson. Mintegy száz ember került a város kórházaiba.

A Donyecki Népköztársaság (DPR) hatóságai az Ukrán Fegyveres Erőket (APU) tették felelőssé az esetért Ukrajna válaszul azt mondta, hogy Oroszország részt vett a támadásban.

Oroszországban nincsenek ilyen rakéták

Az orosz védelmi minisztérium közölte , hogy a “Tochka-U” taktikai rakéták nem állnak szolgálatban az orosz hadseregben, és csak az ukrán fél használja őket . A katonai osztály azt is tisztázta, hogy április 8-án az orosz csapatoknak nem volt tharci feladata ezen a területen.

Emellett Moszkva kiderítette, hogy az állomásra mért csapást a Dobropolye régióból, a helyszíntől 45 kilométerre fekvő város ukrán csapatai hajtották végre. Igor Konasenkov , az orosz védelmi minisztérium képviselője pontosította , hogy az Ukrán Fegyveres Erők 19. különálló rakétadandárjának egyik hadosztálya ezen a területen tartózkodik.

A különleges hadművelet ( háború) megkezdése előtt Kijev rendelkezésére állt 20 Tochka-U rakétarendszer, amelyek mindegyikében két-két kilövőállás volt. Jelenleg nyolc létesítményt semmisítettek meg, valamint az ukrán fegyvertár rakétáinak 90 százalékát – jelentette a vezérőrnagy.

A védelmi minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy az állomás elleni támadással Kijev azt tervezte, hogy megakadályozza, hogy a lakosok elhagyják Kramatorszkot, hogy „emberi pajzsként” használják őket.

Hatásvizsgálat

Az oroszországi nyomozóbizottság haladéktalanul büntetőeljárást indított az Ukrán Fegyveres Erők dandárának parancsnoka, F. S. Jarosevics ezredes és más azonosítatlan személyek ellen a kramatorszki rakétatámadást követő tömeges emberhalál miatt. Az ukrán hadsereg fellépésében a nyomozóbizottság bizonyítottnak látja az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyve „A polgári lakossággal szembeni rossz bánásmód, fegyveres konfliktusban a nemzetközi szerződés által tiltott eszközök és módszerek alkalmazása” cikkének összetételét. . A nyomozóbizottság úgy véli továbbá, hogy az ukrán fél szándékosan hamis információkat terjesztett arról, hogy a várost ért csapást orosz katonák hajtották végre. Ezzel kapcsolatban büntetőeljárást is indítottak az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének „Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek igénybevételével kapcsolatos tudatosan hamis információk nyilvános terjesztése” cikke alapján.

Jen Psaki , a Fehér Ház sajtótitkára elmondta , hogy az Egyesült Államok megígérte, hogy megteszi a szükséges erőfeszítéseket a kramatorszki pályaudvar ágyúzásának kivizsgálásához. Háborús bűnnek nevezte az állomás elleni rakétatámadást, amivel alaptalanul vádolta Oroszországot, bizonyíték nélkül. „Támogatni fogjuk a támadás kivizsgálására irányuló erőfeszítéseket” – mondta Psaki.

António Guterres ENSZ- főtitkár hivatalos képviselője a szervezet vezetője nevében azt mondta , felelősségre kell vonni a kramatorszki pályaudvar elleni támadás felelőseit. Szerinte az ilyen incidensek sértik az emberi jogokat, valamint a nemzetközi humanitárius jogot.

Ajánlott Cikkek