Hírek

Az oroszok elkezdték kiüríteni a kijevi nagykövetséget?

A New York Times szerint igen, mert mint írják, január 5-én 18 Ukrajnában élő orosz állampolgár, többnyire diplomaták feleségei és gyerekei szálltak buszra, hogy hazatérjenek Moszkvába. A következő napokban még 30-an követték őket Kijevből és Lvivből. Az újság névtelen forrásokra hivatkozik, így mi innen nem tudjuk eldönteni, hogy a hír mennyire megbízható.

Fontos megjegyezni, hogy mindez még azelőtt történt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok, illetve a NATO között az intenzív egyeztetések kezdődtek volna. Évtizedek óta nem tapasztalt feszültség van a felek között, miután az oroszok nagyjából százezer katonát sorakoztattak fel az ukrán határon. A Nyugat orosz inváziótól tart, az oroszok szerint eszük ágában sincs lerohanni Ukrajnát, viszont lényegében azt szeretnék, ha a NATO visszahúzódna 1997-es határai mögé.

A Times szerint értelmezés kérdése, hogyan tekintünk az orosz külképviseletek kiürítésére: lehet egyszerű propagandisztikus húzás, de az is lehet, hogy egy valódi konfliktus előkészületeinek része.

Azt mi tesszük hozzá – miután a hír forrása nem ismert -, hogy nem zárnánk ki a propagandisztikus jelleget. Csakhogy mi azt gondoljuk, hogy akár maga a hír is lehet propaganda, amivel a nyugat újabb bizonyítékot igyekszik beállítani a tekintetben, hogy Oroszország támadni készül. Persze mindez tisztán logikai spekuláció.

Februárban Oroszország közös hadgyakorlatot tart Ukrajna másik szomszédjával, Fehéroroszországgal, miközben a britek rövid hatótávolságú páncéltörő rakétákat küldtek Ukrajnába, arra az esetre, ha az oroszok tényleg támadást indítanának.

A valódi kérdés tehát nem az, hogy mit jelent a külképviseletek kiürítése, hanem hogy a hír mennyire igaz, és mennyire inkább csak egy újabb fejezete annak a kommunikációnak, amiben a nyugat szerint az oroszok támadásra készülnek, míg a Kreml tagad…

Komoly a feszültség, de arra nem sok esélyt látunk, hogy a NATO visszahúzódjon az 1997-es határai mögé, arra viszont talán van megoldás, hogy Ukrajna egy olyan övezet legyen, ami ütközőzónaként marad Oroszország és a NATO között. Ehhez azonban nem csak a nyugat részéről lesz szükség írásos garanciákra, hanem Oroszország részéről is.

Ajánlott Cikkek