Hírek Videók

Az oroszok Harkovban megmutatják, mire készüljön Kijev?

Harkovból származó felvételek állítólag azt mutatják, hogy nehéztüzérséggel lőnek. Utánanéztünk, hogy leellenőrizzük, a felvételek tényleg Harkovban készültek. Mutatjuk, hogy mi történt, és megmutatjuk, hogy hol.

Borítóképen: Mszta-Sz önjáró tüzérségi löveg Moszkva utcáin a győzelem napját május 9-én Moszkvában, Oroszországban, 2012-ben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Vjacseszlav Argenberg, vascoplanet.com, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Eddig úgy tűnt, hogy az orosz hadsereg kerüli az olyan helyzeteket, ahol nagyszámú polgári áldozat lehet, de ezúttal lehet, hogy másképp történt. Fontos tudni, hogy korábban felszólították az ukrán vezetést, hogy evakuálja Kijevet, és egy masszív hadoszlop tart a város irányába.

Harkov környékén napok óta voltak harcok, de mindeddig talán csak véletlenül tévedtek a polgári lakóépületek közé az orosz egységek. Most azonban a videók azt mutatják, többről van szó…

A második felvételen azonosítottuk a Diamond City épületét, amely tényleg Harkovban van, és a felvétel alapján azt is tudni véljük (ha jól a feltételezéseink!), hogy mely városrészt lőtték.

A térképen a Diamond City épületét piros jelölővel mutatjuk, tőle balra, kissé lejjebb pedig (kékes-szürke jelölővel) a Kapitalist épülete látható. A felvételt vagy ez utóbbiból, vagy a tőle kicsit jobbra, lejjebb található Béke Hotelből (Hotel Mir) készíthették. Feltételezésünk szerint a Diamond City-től jobbra felfelé található 1., vagy 5. kerületet érhették a találatok.

Ezen a területen nem találtunk olyan objektumot, ami kifejezetten stratégiai szempontból fontos lenne (ez még nem jelenti azt, hogy nincs ott ilyen!), de látható, hogy tényleg lakóházakról van szó. Azt ugyanakkor nem látni, hogy mi van pontosan a lakóházaknál, esetleg nem oda húzódott vissza – nyilván kényszerből – az ukrán katonai védelem.

A tárgyalások még talán folynak Beloruszban, de a harcok nem szünetelnek, az biztos.

Ajánlott Cikkek