Hírek

Az oroszok maradnak – megjöttek a válaszok!

Az orosz katonák mégis maradnak február 20. után Fehéroroszországban -tudatta a világgal Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter. Hozzátette, hogy „az orosz csapatok jelenléte államunk területén sérti az alkotmányos rendelkezéseket, illetve a nemzetközi jogot, ezenfelül pedig veszélyezteti a fehéroroszok és a teljes térség biztonságát is”. De mit szól ehhez a Nyugat és mit szól Ukrajna?

Borítóképen: Viharfelhők (forrás: https://www.flickr.com/photos/72621973@N00/1460568819 via commons.wikimedia.org, szerző: cjohnson7 a minnesotai Rochesterből, licenc: CC BY 2.0)

Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter:

„Most kell megállítani Oroszországot. Elérkezett a cselekvés ideje. Hivatalosan azt mondom, hogy megvan minden alapja annak, hogy bevezessék az Oroszországgal szemben előkészített büntetőintézkedések legalább egy részét.”

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere:

„A fehérorosz-orosz hadgyakorlat folytatásának híre után még inkább aggódom az orosz támadás lehetősége miatt, és ez a fejlemény is azt mutatja (ti., hogy maradnak az oroszok), hogy a világ közvetlenül egy Ukrajna elleni orosz invázió előtt áll.”

Petr Fiala, cseh miniszterelnök_

„A helyzet komoly és minden nappal komolyabb. nem túlzás azt állítani, hogy Európa egy lépésre van a háborútól, ami a közelmúltig teljesen elképzelhetetlen volt.”

Sauli Niinisto, Finnország elnöke:

„Minden, ami Ukrajnával és a nyugati világgal történik jelenleg, arra emlékeztet, ami Finnországgal történt. Sztálin azt gondolta, megosztja az országot és majd könnyen le is fogja tudni rohanni. Ennek a szöges ellentéte történt, az emberek egyesültek és ugyanezt láthatjuk Ukrajnában.”

Végül idézzük Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét:

„Maga az elnök (Vlagyimir Putyin) ezekre (a dátumjóslatokra) nem figyel oda, de az efféle kijelentések természetesen provokatív jellegűek.”

Úgy tűnik, hogy nincs nyugalom, a helyzet mintha nem akarna rendeződni. Persze önmagától nem is fog, ehhez szándék kellene! Melyeik fél oldaláról? Természetesen mindkettő részéről, de most ettől megint csak egyre távolodunk.

Ajánlott Cikkek