Hírek

Az oroszok nem félnek a szankcióktól

Záporoznak a hírek a különböző szankciókról, most az egyik legújabb, hogy Nagy-Britannia befagyasztja öt nagy orosz bank vagyonát! Ennek ellenére az oroszok egy kicsit sem ijedtek meg, hiszen már hozzászokhattak a szankció, de most azért kicsit más a helyzet! És lehetnek egyéb következmények is…

Borítóképen: Háború Donbassban 201407.30 (forrás: https://picasaweb.google.com/102652274152528116947/30072014 via commons.wikimedia.org, szerző: ВО «Свобода», licenc: CC BY 3.0) kép illusztráció

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Oroszország nem riad meg semmilyen korlátozástól, szankciókkal nem lehet megfélemlíteni. Véleményünk szerint ez csak részben igaz, mert az ugyan tény, hogy Oroszország jelentős tartalékkal rendelkezik, az államadósság mértéke a Nyugati országokéhoz mérten töredék csupán, de hosszabb távú hatások is jelentkezhetnek.

Főleg akkor, ha a szankciókra válaszul elzárnak bizonyos csapokat… Akkor bizony nem lesz gáz, és olaj Európában – legalábbis nem elegendő!

Hosszabb távon ott a probléma, hogy megszervezhető az orosz energiahordozók alternatív beszerzése, ugyanakkor az drágább (és környezetszennyezőbb…) lesz. Európa tehát nagy árat fizet, ha ebbe az irányba fordulnak a dolgok. De Oroszországnak sem lesz jó, hiszen a Kína és India irányéba épülő – csak részben működő – vezetékeken közel nem lehet olyan mennyiségben exportálni, mint Európa felé.

Persze hosszabb távon ez is megoldható, de erős kérdés, hogy a fent említett, ma még igen jónak mondható pénzügyi kondíciók meddig elegendőek ahhoz, hogy egy háborúban (ha lesz) kitartson, miközben erőltetett fejlesztéseket kell végrehajtani.

Úgy tűnik tehát, hogy ha háborúba torkollik a konfliktus, az már akkor is beláthatatlan károkat okoz (nekünk is!), ha nem veszünk részt katonai értelemben a konfliktusban!

Ajánlott Cikkek