Hírek

Az oroszok ostrom alá veszik az ukrán tengeri kikötőket, miközben a nagyvárosokban is megy a harc

Az orosz erők ostrom alá vettek két ukrán tengeri kikötőt, és folytatták az ország két legnagyobb városának, Harkovnak és Kijevnek a bombázását, miközben Oroszország és Ukrajna nyolcadik napja harcol egymással. 

Oroszország szerdán átvette az ellenőrzést Herszon fekete-tengeri hajóépítő város felett , csütörtökön pedig orosz csapatokat láttak a város központjában.

borítókép :A 2022. március 2-án közzétett képen a Nemzeti Egyetem közelében lévő terület látható az ukrajnai Harkovban végzett ágyúzás után. (Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat sajtószolgálata/Kiadó )

“Nincsenek ukrán erőink a városban, csak civilek és olyan emberek vannak itt, akik élni akarnak” – mondta Igor Kolihajev, Herson polgármestere a Facebookon közzétett nyilatkozatában. Akár 300 ember is meghalhatott, amikor az oroszok behatoltak a városba. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor azt mondta, hogy a harcok a városban folynak, és egy amerikai védelmi tisztviselő is vitatta az orosz jelentéseket. “Az a véleményünk, hogy Herszon ostromlott város” – mondta a névtelenül nyilatkozó tisztviselő az Associated Pressnek. Azóta már nagy valószínűséggel orosz kézben van.

A város polgármestere szerint egy másik kikötővárost, Mariupolt is folyamatos támadások érték. “Ma még az utcáról, házakból és lakásokból sem tudjuk kivinni a sebesülteket, mivel az ágyúzás nem szűnik meg” – mondta Vadim Bojcsenko Mariupol polgármestere az Interfax hírügynökség szerint.

Bojcsenko tömeges áldozatokról számolt be szerdán a városban, mivel az orosz erők heves ágyúzását szenvedték el . Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint a harcok folytatódnak, és csütörtökön meghaladta az 1 milliót az Ukrajnából elmenekülők száma. Ez a szám az évszázad legnagyobb europai menekültválsága 

forrás :foxnews

Ajánlott Cikkek