Épített örökség Magyarság Nagyjaink

Az Országos Magyar Iparművészeti Múzeum és Iskola megnyitása

  1. október 25-én, egy évszázaddal ezelőtt, az ország szeme az Országos Magyar Iparművészeti Múzeum és Iskola zárókő-letételi ünnepségén volt, ahol I. Ferenc József, az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója is megjelent. Az uralkodó naplója tanúsága szerint a király csak rövid ideig maradt a múzeumban, az ünnepség után a Budai Várban ebédeltek.

Az 1890-es évek elején a kormány pályázatot írt ki a múzeum és a tanoda tervezésére. Lechner Ödön és Pártos Gyula párosa nyerte el a megbízást, és a munkálatok 1893-ban kezdődtek meg. Az építkezés nem volt zökkenőmentes; az alapozás során technikai kihívásokkal kellett szembenézniük.

Az építőbizottság különös hangsúlyt fektetett a belső berendezésre és a kivitelezés minőségére. Az üvegmunkálatokért a Forgó és Társa volt felelős, míg a linóleum padlózatokat brit cégek készítették. Az épületszobrászati munkálatok Oppenheimer Ignácz nevéhez fűződnek, míg a Zsolnay-gyár a pirogránit burkolatokat és díszítéseket szállította.

Az építés során több problémával is szembe kellett nézni, ezért Wlassics Gyula közoktatásügyi miniszter Fittler Kamillt nevezte ki miniszteri biztosnak, hogy felügyelje a munkálatokat és a költségvetést.

Az eredetileg 1896. október 11-re tervezett avató ünnepséget az építkezés csúszása miatt későbbre halasztották. Végül október 25-én került sor az ünnepélyes avatásra, amelyen a király is részt vett, bár az épület belső részein még több munkálatot kellett elvégezni.

Az ünnepségen a város és az ország krémje volt jelen. A király megtekintette az új épületet és a kiállítást, amely magyar emlékeket mutatott be. Az ünnepség után Ráth György lemondott a főigazgatói pozíciójáról, és Radisics Jenő vette át az intézmény irányítását.

A múzeum belső terein az avatást követően még egy évig folytak a munkálatok. A festési munkákért Scholtz Róbert volt felelős, bár a tényleges kivitelezést Reissmann Károly Miksa végezte. Az intézmény végül 1897. november 20-án nyílt meg a nagyközönség előtt.

forrás imm.hu wikipedia arcanum

Ajánlott Cikkek