Magyarság Mások írták Nagyjaink Történelem

Az összefogás ereje a Forradalom és Szabadságharc 1848 – 1849 idején

Október 6. – az aradi vértanúk emléknapja, nemzeti gyásznap Magyarországon és a magyarok által lakott területeken. Nemzetünk hőseinek többsége büszkén vállalta nemzetiségi származását, miközben együtt szenvedtek vértanúhalált a magyar hazáért.
Hőseink nemzetiségi hovatartozása:
Aulich Lajos – német
Damjanich János – szerb
Dessewffy Arisztid – magyar
Kiss Ernő – örmény
Knezić Károly – horvát
Láhner György – német
Lázár Vilmos – örmény
Leiningen-Westerburg Károly – német
Nagysándor József – magyar
Poeltenberg Ernő – osztrák
Schweidel József – magyar
Török Ignác – magyar
Vécsey Károly – magyar


A kép eredeti forrása: Ágoston László (https://www.facebook.com/agostonlaszloartist)

A vértanú tábornokok mellett más, nemzetiségi származású vagy a nemzetiségeink anyaországából érkező hősök is harcoltak a magyar szabadságért, többek között Kiss Pál honvédtábornok (görög) és Bem József altábornagy (lengyel). Sárközi Ferenc prímás is az elsők között vonult be a forradalom
kitörésekor, később Kossuth hadnaggyá léptette elő, és kinevezte a szabadságharcban résztvevő cigányzenekarok karmesterévé. Sárközi jelen volt Budavár bevételénél, Komáromnál, Sarkadon és a debreceni ütközetben is.


A szabadságharc névtelen nemzetiségi hőseiről is meg kell emlékeznünk, hiszen az evangélikus szlovén honvédek, a lendvai nemzetőrök, vagy a székely magyar Gábor Áron ezermester és ágyúöntő mellett szolgáló roma fémművesek ugyanúgy életüket kockáztatták vagy áldozták a magyar szabadságért, mint a hadvezérek és tábornokok. 1849-ben már román parasztok is tömegesen álltak be a honvédség soraiba, számuk 25 ezer főre volt tehető.

forrás: nemzetisegijogok.hu

Ajánlott Cikkek