Hírek

Az osztrákok túlnyomó többsége ellenzi a NATO-csatlakozást

Mis megírtuk, hogy az osztrákok ismét beszálltak a Partnerség a Békéért programba, miután a törököknek már nincs ellenvetése.

Ausztria ismét teljes körűen együttműködik a NATO-val a Partnerség a Békéért program keretében, miután Törökország feladta Béccsel szembeni ellenvetéseit .

Hozzátették, hogy egy hónappal ezelőtt elfogadták az Ausztria és a NATO közötti együttműködés programját a 2021-2024 időszakra, és ehhez Törökország is hozzájárult. A külügyi tárca szóvivője szerint az új program abból a szempontból kiemelt jelentőséggel bír, hogy az osztrák hadsereg átfogó jelleggel részt tud venni a NATO kiképzési tevékenységeiben, illetve fejleszteni tudja a NATO, az EU, illetve az ENSZ keretében végzett válságkezelő bevetésekhez szükséges képességeket. 

Az osztrák állampolgárok túlnyomó többsége ellenezte az ország NATO-csatlakozását

Az osztrák Demooszkópiai és Adatelemző Intézet megállapította, hogy az osztrák állampolgárok túlnyomó többsége ellenzi az ország NATO -csatlakozását . Erről a Kurier számolt be .

A megkérdezettek mindössze 14 százaléka támogatta az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozás gondolatát. A válaszadók 75 százaléka ellenezte. A többi bizonytalan.

A polgárok 46 százaléka negatívan viszonyul Ukrajna európai uniós (EU) felvételének gondolatához, és 38 százalékuk támogatja azt.

A válaszadók többsége (52 százalék) biztos abban, hogy a köztársaságot semleges státusz védi, de az állampolgárok 40 százaléka nem ért egyet ezzel az állásponttal. A válaszadók 83 százaléka úgy véli, hogy az uniós országoknak szorosabb koordinációt kellene folytatniuk a biztonság és a védelem területén.

Korábban az osztrák külügyminisztérium értesítette az országban működő orosz nagykövetséget, hogy nem biztosított az orosz képviselők részvétele Ausztria nácizmus alóli felszabadulása és a második világháború végének emlékére rendezett eseményeken. A diplomata szerint ez ügyben már átadtak egy hivatalos jegyzéket. Ebben azt mondják, hogy a megemlékezés során megfelelően tisztelegnek több ezer elesett szovjet katona emléke előtt.

Ajánlott Cikkek