Vélemény Vélemény-cikkeink

Az új koronavírus változat tarol… Tartsunk ki!

Ukrajnában tovább lassult szombatra a koronavírus-járvány terjedése, előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, viszont ismét viszonylag sokan kerültek kórházba. Németországban minden eddiginél többen haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt a pénteki adatok szerint. Romániában megjelent a decemberben Nagy-Britanniában felbukkant különösen fertőző vírustörzs, amelyet egy 27 éves nő szervezetében mutattak ki.

Romlik a helyzet Csehországban is, és északi szomszédunknál szintén. Bár korábban arról számoltunk be, hogy az OPEC a kitermelés bővítése mellett fog dönteni, de ebből nem lett semmi, sőt összességében csökkentés történt. Ez is azt mutatja, hogy nem csak most, hanem a jövőben is arra kell számítanunk, hogy romlik a helyzet.

A WHO azt közölte, hogy a vakcina előállítása korántsem éri el azt a szintet, ami ahhoz kellene, hogy világszinten is hatékonyan fellépjenek a terjedés ellen, hiszen a gazdagabb országok egész egyszerűen felvásárolják a készleteket, így a szegényebbeknek nem jut. Márpedig a fertőzés nem ismer határokat…

Lehetne még sorolni, de a lényeg mégis csak az, hogy a helyzet sajnos nem javul olyan mértékben (sőt inkább romlik…) a világ egészét tekintve, mint ahogy azt sokan vártuk. Sajnos az is igaz, hogy ha az egyébként gazdagnak számító Európa ilyen ütemben halad az oltásokkal, akkor még akár évekig is eltarthat, mire mindenkit beoltanak, de a nyájimmunitás eléréséhez minimum szükséges 60% is csak az év végére érhető el. Ez pedig nagyon sok idő…

Az persze már egy nagyon jó hír, hogy több vakcina is rendelkezésre áll, és az is, hogy a nagyüzemi gyártás elindult a rekordidő alatt kifejlesztett oltóanyagokkal, de – mint a fenti példák mutatják – még eltart egy jó ideig, amíg elmehetünk focimeccsre, baráti sörözésen, színházi előadáson vehetünk részt, vagy csak úgy egyszerűen maszk nélkül sétálhatunk az utcán.

Mégis, mit lehet tenni? Sajnos semmi egyebet, mint a lehető legalacsonyabbra szorítani az érintkezéseket, betartani az egészségügyi távolságot, tömegbe nem menni, és azok, amiket eddig is ajánlottak a szakemberek. Ki kell tartani, mert ha ellazuljuk a dolgot, akkor hosszabb ideig tart, és fájdalmasabb veszteségekkel jár a koronavírus járvány.

Mindennél fontosabb tehát a fegyelem, a figyelem megtartása, vagy, ha lehet, akkor talán még az eddigieknél is körültekintőbbnek kell lennünk. Félelemre ok nincs, sajnos már ismerjük a járvány velejáróit annyira, hogy a saját környezetünkben kezeljük a helyzetet, mert ez nem csak magunkkal, hanem minden egyes embertársunkkal szemben kötelességünk!

Tartsunk ki!

Ajánlott Cikkek