Hírek

Az Ukrajnából menekültek 82 százaléka visszatérne – de nem most!

Az ország elhagyására kényszerült ukrán állampolgárok több mint 80%-a vissza akar térni hazájába. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jelentése szerint azonban csak 13%-uk szándékozik ezt a közeljövőben megtenni.

Borítóképen: Az UNHCR genfi irodája (forrás: Flickr, szerző: United States Mission Geneva, licenc: CC BY-ND 2.0) A kép illusztráció

„A tanulmány szerint az ukrán menekültek többsége (82%) szándékozik hazatérni és újra egyesülni családjával, de csak 13%-uk tervezi ezt a következő három hónapban” – mondta Matthew Saltmarsh, az UNHCR szóvivője.

A jelentést az európai országok menekültjeinek felmérése során kapott 4,8 ezer válasz alapján állították össze.

Ismeretes, hogy a menekültek 41%-a magánszemélyekkel él, 20%-a kollektív központokban él, és hozzávetőleg 25%-a bérel lakást.

„Munka nélkül sokan küzdenek azért, hogy megéljék és megfelelő lakást találjanak. Sokan mélyen aggódnak amiatt, hogy a tél előtt alternatív fenntartható megoldásokat találjanak” – mondta.

A jelentés szerint sok menekült szeretne elhelyezkedni azokban az országokban, ahová került, de kevesebb mint egyharmaduknak van munkája. Sokan jelezték, hogy nyelvtanfolyamokra és támogatásra van szükségük szakmai képesítésük hivatalos elismeréséhez.

A helyzet nehézségét jól mutatja, hogy a visszatérés szándéka, és az Európában sem jó helyzetük ellenére a többség nem most akar visszatérni. Nagy a valószínűsége, hogy sokan azt sem igazán tudják, hogy „mire mennek haza”, azaz mi várja őket otthon.

Ajánlott Cikkek