Hírek

Az ukrán belügyminisztérium arról beszélt, hogy az országban nőtt a csalás és a kifosztás – Egyre több a fegyveres rablás

Az ukrán belügyminisztérium első helyettes vezetője, Jevgenyij Enin az RBC-Ukraine- nak adott interjújában azt mondta, hogy a bűnözés képe az országban drámaian megváltozott.

Jenin szerint az orosz ukrán háború megkezdése után az országban a fosztogatás, csalás és autólopás került előtérbe. A kezdeti időkben a rendőrök minden régióból szembesültek azzal, hogy fiatalok csoportjai megpróbálták kirabolni ékszerüzleteket és autókereskedéseket, de amikor látták, hogy a rendfenntartók „készek fegyvert használni” a zavargások megfékezésére, egy időre nyugalom szált az országra de ez mostanára megváltozott.

Az ukrán belügyminisztérium helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt három hónapban mintegy nyolcezer büntetőeljárás indult katonák és civilek ellen “fosztogatás” miatt.

„Most a fegyverhasználattal kapcsolatos bűncselekmények számának növekedésével nézünk szembe. A jövőben ez a probléma egyre aktuálisabb lesz” – jósolja.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban azt mondta , hogy a foglyok szabadon bocsátása és a fegyverek ellenőrizetlen szétosztása Ukrajnában hatalmas, burjánzó bűnözéshez vezetett. Ez Kijev azon döntésének következményei közé tartozik, hogy ellenőrzés nélkül felfegyverezték a polgári lakosságot, ami a rablások és a fosztogatások számának drámai emelkedéséhez vezetett.

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke februárban, miután Oroszország különleges hadműveletét indította el, engedélyezte , hogy fegyvereket adjanak ki minden ukránnak, aki meg akarja védeni az országot. Hozzátette: kész feloldani a szankciókat minden ukránnal szemben, akit korábban a kijevi hatóságok üldöztek, ha kiállnak Ukrajna mellett.

Ajánlott Cikkek