Hírek

Az ukrán fegyveres erők vissza akarták venni a Kígyó-szigetet

Az orosz védelmi minisztérium beszámolt az ukrán fegyveres erők tervéről a Zmeiny-sziget elfoglalására, a támadásokat visszaverték.

Az orosz fegyveres erők visszaverték az ukrán csapatok több próbálkozását, hogy elfoglalják az Odesszától délre fekvő Zmeiny-szigetet. Ezt az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának hivatalos képviselője , Igor Konasenkov vezérőrnagy jelentette be – írja a RIA Novosztyi .

A tájékoztatón elmondta, hogy május 7. óta az ukrán vezérkar az Egyesült Államok és Nagy-Britannia tanácsadóinak közvetlen részvételével komoly provokációt tervezett a sziget elfoglalására. Az elmúlt két napban az ukrán fegyveres erők többször is kísérletet tettek légi és tengeri támadásra a szigeten, ami fontos a Fekete-tenger északnyugati részének ellenőrzése szempontjából.

Konasenkov szerint az ukrán provokációt a szigeten tartózkodó Orosz Fegyveres Erők illetékes fellépésének köszönhetően sikerült meghiúsítani.

A meghiúsult hadművelet következtében az ukrán fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvedtek el – jegyezte meg Konasenkov . „A Zmeinoye térségében végrehajtott támadások visszaverésének időszakában négy ukrán repülőgépet lőttek le a levegőben, köztük három Szu-24-est és egy Szu-27-est, három Mi-8-as helikoptert csapatokkal a fedélzetén és egy Mi-24-es helikoptert. – mondta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Ezenkívül egy UAV drónt Odesszánál találtak el orosz légvédelmi rendszerek. A nap folyamán a hadműveleti-taktikai és a katonai repülés 26 katonai célpontot ért el Ukrajna területén.

Május 2-án a védelmi minisztérium három lelőtt Bayraktar TB2 drónt jelentett a sziget területén.

“Holt” ukrán katonák

Február 24-én az Ukrán Állami Határőrség bejelentette, hogy az ország elvesztette az uralmat a Kígyók-sziget felett. Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke kijelentette , hogy a sziget védőit megölték, és posztumusz kitüntetésre terjesztette fel őket. Aztán kiderült élnek és megadták magukat.

Az ukrán Kígyó-sziget az odesszai régió Kiliysky kerületének része, és 35 kilométerre található a Fekete-tenger partjától. Területe hozzávetőlegesen 20,5 hektár. 2009-ben szigetként ismerték el, bár korábban sziklának számított. A szerpentin fontos szerepet játszott az Ukrajna és Románia között kialakult területi vitában, a kontinentális talapzat és a gazdasági övezet államhatárának meghatározásában.

Ajánlott Cikkek