Hírek

Az ukrán háború nagy lökést ad az orosz Szu-57-es lopakodó vadászprogramnak?

Talán meglepő lehet, de az olajárak meredek emelkedése újabb lökést adhat a Szu-57-es programnak. Az Oroszország és Ukrajna között február 24-én kirobbant háború, valamint az Oroszország és a nyugati blokk közötti kapcsolatok ebből eredő meredek megromlása több kérdést is felvetett azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lesz az orosz hadseregre közép- és hosszú távon.

Borítóképen: Szuhoj Szu-57 egyéni bemutató fellépés a “Army-2020” katonai-technikai fórumon (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Andrej Shmatko, licenc: CC BY-SA 4.0)

Feltételezéseink szerint a Relikt reaktív páncélzattal felszerelt T-90M tankok gyártását gyorsítják az oroszok, hiszen a NATO legerősebb, Javelin páncéltörő rakétája hatékonynak bizonyult a régebbi orosz páncélzattal szemben. De a taktikai ballisztikai rakéták gyártásának felfuttatása is várható, a háborúban ellőtt Iskander és Kalibr rakéták pótlására.

Csodálatos Szu-57-es vadászrepülőgép működés közben

Ezek kézenfekvő dolgok, hiszen már bevezetett hadiipari eszközökről van szó. Részben azért, mert növelni kell a hatékonyságot, részben pedig azért, mert pótolni kell a harcok során elfogyasztott hadianyagot.

De mi van a legköltségesebb, és egyben a legmagasabb technikai szintet jelentő Su-57-es fejlesztéssel? Van most erre energiája, és különösen pénze Oroszországnak? Úgy tűnik, hogy van, hiszen a napokban éles harci körülmények között is bevetették a féltve őrzött kincset – annak ellenére, hogy mindössze 5 darab sorozatgyártású példány áll rendelkezésre…

A bevetés célja pedig nem más volt, mint adatok gyűjtése, felvételek készítése, melyeket a potenciális vevőknek mutathatnak meg, akiket – legalábbis sz oroszok ezt remélik – meggyőznek a látottak. Az eredeti tervek szerint a Szu-57-esből 2020-ig 50 darabot, 2025 végéig pedig 200-at kellett volna üzembe helyezni, de a késések és a finanszírozás átcsoportosítása olcsóbb, azonos tömegű repülőgépekre, nevezetesen a Szu-30SM-re és Szu-35-re, halasztást eredményezett.

Most viszont új helyzet van, nagyobb kereslet jelenhet meg az eredetileg ötödik generációs vadászgépként kifejlesztett típus iránt, amit az orosz jelentések szerint inkább hatodik generációs gépnek szánnak, mivel számos új technológia fejlesztés alatt áll, a lézer- és EMP-fegyverektől az új adatkapcsolati rendszerekig.

Mik azok az elektromágneses impulzus fegyverek, hogyan működnek? EMP: Nem halálos, de hiperdestruktív

Két kényszerítő körülmény hat egyszerre, és mindkettő abba az irányba hat, hogy most már át kell hell írni a fontossági sorrendet; az oroszoknak a 4++ gépek gyártásától egyre inkább a Szu-57-re kell koncentrálniuk.

  1. Olajár: Annak ellenére, hogy a Nyugat le akar válni az orosz olajról, India, és Kína minden korábbinál nagyobb mennyiségben vásárol olajat Oroszországtól, de az amerikai lopakodó programból kizárt olyan államok, mint Algéria és Kazahsztán, vagy Türkmenisztán és Venezuela szintén jelentős olajbevételre tesznek szert, így kézenfekvő, hogy a Szu-57-re eshet a választásuk. És India légiereje is orosz típusokra épül…
  2. A NATO Oroszország határaihoz közel ötödik generációs vadászgépeket telepít, melyek ellen a 4++ generációs Szu-35 és a Szu-30SM2 – bár rengeteg jó tulajdonságuk van – már nem képesek a kellő hatékonysággal fellépni.
Új képességek a Flanker és a Felon számára az R-37 nagy hatótávolságú levegő-levegő rakéta

Algéria máris rendelt a Szu-57-ből, és nem lennénk meglepve, ha a kereslet miatt az oroszok minden erejükkel azon lennének, hogy a Szu-57-es programot gyorsítsák. Már csak azért is, mert a fent említett képességek valójában rendelkezésre állnak! Nagy kérdés ugyanakkor, hogy miként küzd meg az orosz ipar azzal a szankció-cunamival, ami – többek között – a katonai felhasználású eszközökre is kiterjed. Erre csak azt tudjuk mondani, hogy arról pontos adata senkinek nincs, hogy a Bajkál-Amur- és a Transz-Szibériai vasútvonalon mi megy Kínából Oroszországba – és fordítva…

A Sukhoi Su-57 lézertornyokat kap, mint egy Star Wars űrhajó

Oroszország tehát előremenekül, amikor a Szu-57-eseket is beveti, és teszteli az Ukrajna ellen folytatott háborúban. Úgy tűnik tehát, hogy a szankciók csak erősítik azt a kétpólusú világot, ami éppen most épül fel a Nyugat, és partnerei, valamint Oroszország, Kína és partnereik közötti ellentétből!

Az a történelemben nem példa nélküli helyzet állt elő tehát, hogy a háború berobbanthatja a katonai irányú fejlesztéseket, és berobbanthatja a fegyverek, fegyverrendszerek iránti keresletet, amit az orosz ipar bőven meglovagolhat a következő években.

Ajánlott Cikkek