Hírek

Az ukrán hadifogoly megadásra szólította fel az ukrán katonákat!

Legalábbis ez hallható, látható abban a videóban, amit az Izvesztyija közölt le. Újra el kell mondani, hogy a felvétel hitelességét nincs módunkban ellenőrizni, így ki-ki döntse el, véleménye szerint propaganda, vagy ez a színtiszta igazság. Arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy egy-egy adott területen tapasztalt események nem biztos, hogy máshol is hasonlóan játszódnak le a fronton.

Borítóképen: Ukrán kormánykatonák a Donbászon található Kramatorszk közelében (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Graham Phillips, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Május 30-án Alekszandr Luhanin ukrán hadifogoly panaszt tett parancsnokaira, és megadásra szólította fel az Ukrán Fegyveres Erők katonáit. A videót az orosz védelmi minisztérium tette közzé.

„Úgy gondolom, hogy meg kell adniuk magukat, semmi sem történik velük, ha nem követnek el semmilyen akciót a civil lakosság ellen. Mi a probléma? Csak megadod magad. Foglalkoznak veled és elengednek, te pedig mész a családodhoz, a rokonokhoz, a gyerekeidhez, anyádhoz, apádhoz” – mondta.

A fogoly hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők parancsnokai elhagyták katonáikat. Elmondása szerint az ukrán katonák meglepődtek azon, hogy nem lőtték le őket, hanem fogságba estek.

„Oroszország támogatja őket (az ukránoktól elfoglalt városokat – a szerk.), mert most nehéz nekik. Most alkalmazkodnak mindehhez. És szerintem Oroszország békés életet fog létrehozni ott. A valuta bevezetése folyamatban van” – fejezte be Lukhanin.

Korábban, május 8-án az egyik fogságba esett ukrán katona azt mondta, hogy Ukrajna egészségügyi problémákkal küzdő embereket toboroz a sorokba, és „mint a húst” dobja harcba. A férfi elmondása szerint ő és barátja az út másik oldalán voltak, amikor a lövöldözés elkezdődött. Ennek eredményeként a férfi berohant az épületbe és megadta magát.

Ugyanakkor a 36. különálló tengerészgyalogos dandár elfogott parancsnoka, Volodimir Baranyuk ezredes azt mondta, hogy Kijev megtévesztette Ukrajna hadseregét Mariupol blokádjának feloldásával kapcsolatban. Elmondta, hogy a katonákat felszólították pozícióik tartására, és a felszabadítók érkezéséről beszéltek, de végül a katonaságnak nem maradt lőszere.

Fontos megjegyzésünk, hogy Luhanin nyilván azokra gondolt, akik olyan városokból kerültek be az ukrán hadseregbe, amelyek ma már orosz kézen vannak. Ellenkező esetben aligha lehetséges, hogy hazatérjenek. De ez csak egy pontosítás.

A lényeg az, hogy az ukrán katonák – amennyiben eljutnak hozzájuk az ilyen hírek – még erősebb nyomás alatt vannak, ugyanis hallani lehet arról, hogy nem megfelelő az utánpótlás, nincsen elég fegyver. Szóval az orosz nyomás mellett még a körülmények, és ezek a pszichológiai hatások is érik, érhetik őket.

Nem gondoljuk, hogy háborúban részt venni – bármelyik oldalon! – egy leányálom lenne, de úgy tűnik, hogy az orosz szisztematikus előrehaladás egyre nagyobb terhet ró az ukrán erőkre. A kérdés az, hogy;

Lesz egy olyan pont, amikor a teher alatt megroggyan az ukrán ellenállás, vagy még hosszú ideig fenn tudják tartani a mai helyzetet, amikor elhúzzák, időben hosszabbá tudják tenni a harcokat, talán abban reménykedve, hogy fordul a helyzet?

Ajánlott Cikkek