Hírek Videók

Az ukrán katonaság fejvesztve menekült Bergyanszkban

Február 28-án Alekszej Aresztovics, az ukrán elnök hivatalának vezetőjének tanácsadója bejelentette, hogy Bergyanszk városát az orosz csapatok ellenőrzése alá vették. A várost elfoglaló orosz erők azóta is folytatják a város átkutatását. A kikötőben nagy meglepetés fogadta őket, ugyanis a „Korets” ukrán hajón rettenetes mennyiségű hadianyagot találtak, de a legénység lóhalálában hagyta el az egységet, még az orosz csapatok megérkezte előtt.

Borítóképen: Bergyanszk kikötője, 2012. június 19. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Andrew Butko, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„Nagyszámú kézi lőfegyvert, robbanóanyagot és jelzőaknát, valamint nehézgéppuskát és ezekhez való lőszert foglaltak le, amelyek sok évre elegendőek lettek volna Bergyanszk védelméhez” – mondta egy orosz katona.

Orosz oszlop Bergyanszktól északra, 2022. febr. 27.

Tudni kell, hogy a „Korets” (A830 lajstromszámú egység) nem hadihajó, hanem csak egy olyan vontatóhajó, amit egyébként az ukrán haditengerészet használt. Védelmi képességek híján a legénység úgy érezhette, hogy időzített bombán ül, így nem csoda, hogy még időben igyekeztek lelépni a helyszínről.

https://youtu.be/WtyAg01psuY
Az oroszok lerombolják az Azovi-tenger bergyanszki kikötőjét…

Azt, hogy az ukrán katonák milyen sietséggel hagyták el a hajót, a rengeteg félbehagyott étel és olyan jegyzetfüzetek bizonyítják, amelyekben a mondat közepén megszakad a mondat.

A katona elmondása szerint különösen érdekes volt, hogy sok Utes géppuskát is találtak, ami bizony egy ütőképes szerkezet hozzáértő kezekben! A fegyver története elég messzire nyúlik vissza, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne veszélyes, mint a szovjet bevezetés 1971-es évében. Eredetileg NSzV néven ismerjük (a Nyikityina–Szokolova–Volkova tervező-hármasról kapta a nevét), és ma már nem gyártják Oroszországban, mert Kazahsztán kiválása után (addig is ott gyártották), ma már csak a kazahok és az ukránok tartják gyártásban – előbbiek licensszel, utóbbiak másolatként.

A film a Nyugat-Kazahsztáni Gépgyártó Vállalat (ZKMK) kazah nagykaliberű UTES (NCWP) géppuskájáról szól

Gyártották még a Jugoszláv hadsereg számára a Zasztava gyárban is Zasztava M87 néven, is és – bármilyen meglepő, de a finnek alkalmazzák 12,7 ilmatorjuntakonekivääri 96, röviden 12,7 Itkk 96 néven a Patria Pasi páncélozott felderítőn, a Sisu Nasu lánctalpas vontatón és a Leopard 2R nehézharckocsin, valamint a hadi tengerészet az NSZV-t légvédelmi feladatokra is, több légvédelmi eszközzel együtt, úgymint a 23 ITK 95, a Bofors 40 Mk3 és Bofors 57 Mk2 és Mk3.

Bofors 57 mm-es löveg MkIII – Teszt

De vissza az Utes nehézgéppuskához! A fegyver adatai:

  • Kaliber: 12,7×109 mm
  • Súly: 25 kg fegyvertest, 41 kg 6T7 állványon 50 lőszerrel
  • Hossz: 1560 mm (1900 mm 6T7 állványon)
  • Hordó hossza: 1346 mm
  • Tárkapacitás: 50 db.
  • Elméleti tűzgyorsaság: 700–800 lövés/perc
  • Gyakorlati tűzgyorsaság: 300–400 lövés/perc
  • Csőtorkolati sebesség: 845 m/s
  • Max. lőtávolság: 5400 m

A videókból, a fegyver elterjedtségéből, valamint a műszaki adatokból kiderül, hogy az Utes (NSzV) eszközök elvesztése komoly érvágás lehet az ukrán erőknek, még akkor is, ha feltehető, hogy nem ebben a kikötőben, hanem sokkal inkább Mariupolban akarták alkalmazni ezeket a fegyvereket. Komoly hiba volt egy komolyabb katonai védelemmel nem rendelkező kikötőben, ráadásul védelem nélküli hajón elhelyezni igen fontos katonai eszközöket.

Mindennek talán az lehet a magyarázata, hogy Mariupol felé nem volt zavartalan az eljutás, így egy kevésbé feltűnő egységen maradtak az eszközök, de már nem volt idő se kifutni a tengerre, sem arra, hogy a valószínű célhoz eljusson a szállítmány.

Ajánlott Cikkek