Hírek

Az ukrán külügy szerint Washington rábólintott a lengyel MiG-29-es ügyletre!

A lengyelek már korábban felvetették saját MiG-29-eseik Elcserélését amerikai F-16-os gépekre, azzal a céllal, hogy aztán a lengyelek orosz gyártmányú gépeit átadják az arra kiképzett ukrán légierőnek, támogatandó Ukrajna Oroszország ellen vívott háborúját. Amikor ez felvetődött, kiderült, hogy valamiért nem fog manni az dolog, de most Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondja, hogy Washington rábólintott a lengyel MiG-ek átadására.

Borítóképen: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (forrás: Пресслужба МЗС України via commons.wikimedia.org, szerző: Едуард Крижанівський)

Kuleba most biztosan nagyon örül, hiszen az ukrán légierő – ami egyébként is sokkal kisebb volt a harcok kitörése előtt, mint az orosz – már csak nyomokban tartalmaz olyan repülőgépeket, amelyek az orosz légifölény mellett ütőképesek lennének, ugyanakkor a nagy öröm közepette elfeledkezik egy nem éppen elhanyagolható apróságról.

Lengyelország bármennyire is elkötelezett az Oroszország elleni harcban – sőt ezért még inkább! – nem maradhat ütőképes légierő nélkül, így mindenképpen szükségük van az amerikai (vagy más) gépekre a MiG-ek helyett! Da vajon manapság bárhonnan le lehet akasztani a szögről F-16-osokat, vagy azokkal hozzávetőleg egyenértékű harci gépek?

Ennek ellenére Dmitro Kuleba, aki délelőtt Varsóban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, az AFP francia hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatában úgy fogalmazott a repülőgépekkel kapcsolatban, hogy „a labda most a lengyelek oldalán van”.

Véleményünk szerint Kuleba álmodozik, amikor azt gondolja, hogy a lengyel gépeket megkaphatja anélkül, hogy Lengyelország azok helyett ne kapna más típusú, de minimum az F-16-osokkal egyenértékű gépeket.

Persze erre is lehetne megoldást találni, de várjuk meg inkább a fejleményeket!

Ajánlott Cikkek