Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Az ukrán miniszterelnök-helyettes Magyarországot kóstolgatja

A magyar kormány döntése értelmében Magyarországon nem haladhat keresztül Ukrajnának szánt fegyverszállítmány, valamint Magyarország nem támogatja fegyverekkel az ukrán erőket. Mindezt azért teszi, mert nem akar sem Magyarországból, sem a Kárpátaljából célpontot csinálni. „Természetesen” az ukrán vezetésnek ez nem tetszik, nekik az se lenne drága ugyanis, ha kitörne a harmadik világháború… Ezt bizonyítja Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes tegnapi megnyilatkozása is, amit mi most közlünk, és természetesen megvan a magunk véleménye – és nem tartjuk magunkban!

Borítóképen: Volodimir Zelenszkij támogatja Irina Verescsuknak, a Nép Szolgája párt népi képviselőjének jelölését a kijevi polgármesteri tisztségre – 2020 (forrás: https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-pidtrimuye-visuvannya-narodnogo-deputata-62305 via commons.wikimedia.org, szerző: ez a fájl Ukrajna elnökének webhelyéről származik, licenc: CC BY 4.0)

„Az, ahogyan a hivatalos magyar vezetés mostanában Ukrajnával bánik, rosszabb, mint a volt Szovjetunió egyes orosz szatellitállamaié. Az biztos, hogy kellemetlen meglepetés lesz, főleg a magyar ukránoknak, akik közül sokat ismerek személyesen.”

A volt Szovjetunió egyes orosz szatellitállamai alatt talán Fehéroroszország, meg Kazahsztán, illetve ez utóbbi ország körüli kisebb országok értendők. Azt ugye nem kell mondani, hogy Fehéroroszországban orosz csapatok állomásoznak, és onnan indítanak támadásokat Ukrajna ellen? Nem mellesleg az általunk említett országok a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete tagjai, talán erről még az ukrán miniszterelnök-helyettes is értesülhetett…

Nem kell mondani, hogy végső esetben ezek az országok besegítenének Oroszországnak Ukrajna ellen, de hagyjuk, a nyitó mondatot könyveljük el egyszerű tévedésnek. A folytatás azonban már fenyegetés! Ez persze nem szokatlan, a kárpátaljai magyarok folyamatosan ki vannak téve az ukrán nacionalisták és az őket támogató – szintén szélsőségesen nacionalista – ukrán állam vegzatúrájának! Ez nem tévedés, ez már zsarolás!

„Magyarország nem támogatja a szankciókat. Fegyvert nem adnak. Nem engedélyezik más országokból származó fegyverkészletek átszállítását. Gyakorlatilag mindenre nemet mondanak. Nagyon kevés különbséget tesz a hivatalos Budapest retorikája a nyíltan oroszbarát állásponttól.”

Nos, (kicsit sem) kedves Verescsuk asszony! Magyarország egy szuverén állam, szuverén döntésekkel. Ráadásul ezek a döntések nem veszélyeztetnek más államokat, ellenben Ukrajnával, ami a Nyugat befolyása alatt elhitte, hogy Oroszországgal bármit meg lehet tenni, szembe lehet vele menni mindenféle következmények nélkül. Ezért most a világ felett Damoklesz kardjaként ott lebeg a harmadik világháború… A híresen szuverén Ukrajna tehát döntéseivel igenis veszélyeztet más államokat! Amelyeknek jogukban áll a maguk módján védekezni ez ellen.

„Miért? Ez azért van, mert kedvezménnyel akarják az orosz gázt? Vagy talán azért, mert titkon Kárpátaljánkról álmodoznak? Mi lesz a magyar emberekkel? Ők akarnak lenni azok, akik hátba akarnak szúrni, miközben nehéz helyzetben vagyunk? Miért? Egy kis orosz aprópénzért?”

Tény, az orosz gázt kedvezménnyel kapjuk, de meg kell jegyezzük, hogy korántsem akkora kedvezménnyel, mint annak idején Ukrajna, amikor még azt az igen alacsony árat sem volt hajlandó megfizetni, amiben megállapodott Moszkvával! Ennek pedig az lett az eredménye, hogy Európa felé leállt a gáz-szállítás. Nem mellesleg; az Ukrajnában 2021-ben a külföldről beszerzett gáz cirka 90%-a Magyarországról érkezett (még ha a fizikai útvonal nem is ez volt). A magyar emberek pedig nem szúrnak hátba senkit, ez nálunk nincs szokásban… De ez máris átvezet a következő mondatokra:

„Ebben a civilizációs összecsapásban Magyarország alighanem nem tud egyszerre hancúrozni az oroszokkal és nyerészkedni háborún.”

Ugyan már… Nincs szó itt semmiféle civilizációs összecsapásról, az ukrán és az orosz civilizáció pontosan ugyanazon tőről fakad, és a mai napig sem különbözik sokban. Amire Ön gondol, az a Kelet és a Nyugat összecsapása, csakhogy ebben a harcban Ukrajna nem szempont, „csak” hadszíntér, és sajnos (!!!) az Egyesült Államok előretolt csapata, aki életét áldozza. Ez utóbbiakért mély részvétünket kell, hogy kifejezzük, minden emberéletért kár! Csakhogy Önök ezt másképp látják… De fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a Nyugat sokra tartja az emberéletet – szemben Önökkel…

„Magyarországnak csak a jobb oldalra kellene állnia, a civilizált világ oldalára. Nem vitás, hogy a második világháborúban Magyarország rosszul döntött. Igen, a helyes választás kezdetben mindig nehéz, de a jövőben könnyű követni. Pontosan ezért helyes ez a választás.”

A világ nem fekete-fehér. Nincs jobb és rosszabb oldal. Világhatalmak érdekérvényesítése alakítja a nemzetközi eseményeket, és ebben a játszmában sem Ukrajnának, sem Magyarországnak nem osztottak lapot!

A magyar kormány pedig éppen ezt ismerte fel; nem áll semmilyen oldalra – ugyanakkor eleget tesz szövetségi kötelezettségeinek, legyen az a NATO, vagy az EU -, de elsődleges célja, hogy kimaradjon ebből az egészből!

A végére pedig egy fontos megjegyzés; Magyarország nem más országok ellen, vagy mellett áll, hanem a maga érdekei mentén hoz meg szuverén döntéseket, amit persze lehet kritizálni, de fenyegetni, és történelmi kioktatást tartani már nem! Ez különösen disszonáns egy olyan kezdő ország vezetője részéről, mint Ukrajna…

Ajánlott Cikkek