Hírek

Az ukrán New York

Igen, van ilyen, és nem is akármilyen története van a településnek. És ez a történet sem nélkülözi a nagy világpolitikai és háborús fordulatokat. Azon túl tehát, hogy a helység létezése egy érdekes dolog, történelme betekintést enged a 19. és 20. század történelmi viharaiba is…

Borítóképen: Érdekes dolog New Yorkban egy 1917-re emlékező szocreál emlékmű – ás mindez Ukrajnában! (forrás: wikimedia, szerző: V&A Dudush, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció, 2008-as feltöltés

New York vagy Niu-York (ukránul: Нью-Йорк) városi jellegű település a Donyeck megyei Bahmut Rajon torecki városi járásában, légvonalban 40 kilométerre észak-észak-keletre Donyeck városközpontjától. 1951-től 2021-ig a település a Novhorodszke nevet viselte, népesség: 9.735 fő egy 2022-es becslés szerint.

A település 1846-ban jelent meg először a térképeken eredeti New York néven, az Orosz Birodalom akkori Jekatyerinoszlav kormányzóságának egyik településeként. Az egyik alapító felesége az Egyesült Államokból származott, de hogy miként kapta a nevet a település, az nem tisztázott.

A hivatalos adatok szerint 1859-ben a falu 13 háztartásból, 45 férfi lakosból, 40 nőből és egy gyárból állt, és hivatalosan Olekszandrivszke nevet kapta.

A német ajkú mennoniták* 1889-ben vásárolták meg a települést, és 1892-ben hét település összevonásával alkották meg New York várost, ami korábban iparának köszönhetően virágzott, de az I. világháború után hanyatlásnak indult.

1941-ben a még New Yorkban élő németeket Kazahsztánba deportálták. 1951. október 19-én az Ukrán SZSZK Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége rendeletével a falut Novhorodszke névre keresztelték.

A város az ukrán hadsereg (és annak oldalán) és az Oroszország által támogatott Donyecki Népköztársaság közötti, a donbászi háború frontvonalának közelében található. A konfliktus, amely 2014. április közepén kezdődött, polgári és katonai áldozatokkal, valamint az otthonok és az egyéb ingatlanárak összeomlásával járt. 2016. november 8-án egy civil meghalt ágyúzás következtében. Mikola Lenko, a helyi tanács vezetője 2021 júliusában kijelentette, hogy a konfliktus kezdete óta öt lakost öltek meg.

2021. február 3-án a Donyeck megye polgári-katonai közigazgatása kérelmet nyújtott be a település New York-ra való átnevezésére, amelyet az ukrán parlament államhatalom-szervezési, helyi önkormányzati és regionális fejlesztési bizottsága jóváhagyott.

2021. július 1-jén a parlament hivatalosan visszakeresztelte a várost eredeti nevére New Yorkra (a határozatot 301 népképviselő támogatta; Jevgenyij Sevcsenko volt az egyetlen képviselő, aki “nemmel” szavazott, 13 képviselő volt).

A város címere (forrás: wikimedia, szerző: nem ismert, licenc: közkincs)

2021-ben Victoria Amelina ukrán írónő – akinek férje a településen származott, megalapította az ukrán New York-i irodalmi fesztivált. A fesztiválra először 2021 októberében került sor.

Érdekes történet, ami 1846-ban indult amerikaiakkal, németekkel, érdekes módon egészen 1951-ig (!) szó nincs ukránokról, akkor is mint SZSZK (szocialista szövetségi köztársaság, a Szovjetunió része) jelenik meg, és igazán csak az át- illetve visszakeresztelések, na meg a háború kapcsán kerülnek szóba.

Ui.:

Csak érdekességként; az amerikai New York sem ezen a néven, hanem Nouvelle Angoulême (Angoulême, francia város után), majd Új-Amszterdam (Nieuw Amsterdam) néven kezdte “pályafutását”, mai nevét az 1660-as években kapta.

*: A mennoniták egy anabaptista keresztény felekezet. Nevüket az alapítóról kapták. Elveik alapját Jézus tanítása képezi. Közös hitvallásuk nincs, minden gyülekezetük önálló, szövetségeik a gyülekezetek fölött nem gyakorolnak hatalmat. Az őskeresztény erkölcshöz és a bibliai előírásokhoz ragaszkodnak, nem esküsznek.

Ajánlott Cikkek