Hírek

Az ukrán-orosz tárgyalásokat konzultációk után folytatják

A Fehéroroszország által szervezett tűzszüneti tárgyalásokat konzultációk után folytatják.

Moszkva és Kijev találtak kapcsolódási pontokat, amelyekben meg lehetne állapodni a fehéroroszországi tűzszüneti tárgyalások során, és a következő forduló előtt visszatérnek konzultációra – közölte a két delegáció újságírókkal a tárgyalások hétfői befejezése után.

borítókép : Ukrainian, Russian delegations meeting in Belarus on Monday | Twitter @BelarusMFA

A megbeszélések fő célja az ukrajnai tűzszünet megvitatása volt – mondta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója. A két oldal számos kiemelt témát határozott meg, amelyekre vonatkozóan “bizonyos megoldások körvonalazódnak” – tette hozzá.

A két delegáció megtalálta azokat a pontokat, amelyekben közös álláspontra lehet jutni – erősítette meg Vlagyimir Medinszkij, Vlagyimir Putyin orosz elnök helyettese. A közel öt órán át tartó hétfői megbeszélések Fehéroroszországban, az orosz és az ukrán határ közelében zajlottak. A következő fordulóra a Fehéroroszország és Lengyelország határán kerül sor a következő napokban – mondta Medinszkij.

Ukrajna delegációját Alekszej Reznyikov védelmi miniszter vezette, és fő követelése az azonnali tűzszünet és az összes orosz csapat kivonása volt az országból. 

Zelenszkij vasárnap azt mondta, nem igazán hiszi, hogy a tárgyalások sikerrel járnak, de úgy gondolja, hogy „bármilyen kicsi is az esély a helyzet enyhítésére azt meg kell próbálni”.

Miközben a tárgyalások zajlottak, Zelenszkij hivatalos kérelmet küldött Brüsszelnek Ukrajna EU-tagságára. Eközben Oroszország a legmagasabb készültségbe helyezte nukleáris elrettentő erőit, miközben a NATO fegyvereket küld Kijevbe.

Ajánlott Cikkek