Hírek

Az ukrán ortodox egyház kikiáltotta teljes függetlenségét

Az Ukrán Ortodox Egyház Tanácsa (UOC) döntött az UOK teljes függetlenségéről és autonómiájáról. Ez áll az egyház honlapján közzétett zsinat határozatában .

„A Tanács elfogadta az Ukrán Ortodox Egyház irányításáról szóló Charta megfelelő kiegészítéseit és módosításait, amelyek tanúskodnak az ukrán ortodox egyház teljes függetlenségéről és függetlenségéről” – áll az állásfoglalásban.

Ezenkívül a Tanács egyet nem értését fejezte ki Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárkának az ukrajnai orosz katonai különleges művelettel kapcsolatos álláspontjával. Ezenkívül az OCU eretnekséggel vádolta Kirill pátriárkát, és kérte, hogy fossza meg a tróntól.

A papság a két állam hatóságaihoz is fordult azzal a kéréssel, hogy folytassák a tárgyalási folyamatot, és keressenek olyan megoldást, amely megállíthatja a vérontást.

Az UOC képviselői párbeszédre szólították fel a Moszkvai Patriarchátustól független Ukrajnai Ortodox Egyházat (OCU), amely egyházszakadás következtében alakult meg az országban. A legtöbb ortodox egyház a világon nem ismeri el ezt a szervezetet, mivel szakadárnak tartja.

Az orosz ortodox egyház úgy döntött, hogy imádkozik az egyház egységéért

Az Orosz Ortodox Egyházhoz nem érkezett fellebbezés az UOC-tól – mondta Vladimir Legoyda , a Moszkvai Patriarchátus Egyházi Kapcsolatok Társadalmi és Média zsinati osztályának vezetője .

Az Orosz Ortodox Egyház képviselője megjegyezte, hogy az egyház nem tud reagálni a sajtóból és az internetről kapott információkra. Szerinte “nagyon felelőtlenség lenne részletesen kommentálni az önkormányzati UOC-ban hozott döntéseket”. Legoyda hozzátette, hogy most az UOC-ra olyan külső erők nyomás nehezednek, amelyek megpróbálják lerombolni az egyház egységét. „Imádkozunk az orosz ortodox egyház egységének megőrzéséért. Imádkozunk a mielőbbi békéért és a vérontás befejezéséért” – mondta.

ROC Ukrajnában

Március 29- én benyújtották az ukrán Verhovna Rada számára a lelkiismereti szabadságról és a vallási szervezetekről szóló törvény módosításáról szóló törvénytervezetet . Ez magában foglalja az Orosz Ortodox Egyház és valószínűleg a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza (UOC-MP) tevékenységének betiltását az országban. A normatív törvény új változatában a képviselők javasolták a vallási szervezetek tevékenységének betiltását Ukrajnában, amelyek vezetése „olyan állapotban van, amelyről a törvény elismeri, hogy katonai agressziót követett el Ukrajna ellen”. Kijev szerint, ilyen államok közé tartozik Oroszország. Kifejezetten az UOC-MP fenyegetésére utal az a megfogalmazás, amely tiltja az olyan vallási szervezetek tevékenységét, amelyek „mint alkotórészei” az Oroszországban irányított struktúrák részét képezik – a Moszkvai Patriarchátusra ez a meghatározás vonatkozik.

Május 27-én a lvivi régió hatóságai betiltották a kanonikus Ukrán Ortodox Egyház (UOC) tevékenységét. Ezt a döntést a Stryi városi tanács képviselői hozták meg. A tilalom oka a helyi tisztségviselők szerint a május 22-én történt incidens volt – az istentisztelet alatt ismeretlenek zöldelléssel öntötték ki Vlagyimir Mandzjuk főpapot. A képviselők a Verhovna Radához is fordultak azzal a kéréssel, hogy hagyjanak jóvá olyan törvényjavaslatokat, amelyek betiltják az UOC tevékenységét az egész országban.

Ajánlott Cikkek