Hírek

Az ukrán parlamentben a fegyverszállítás után lobogtatták az USA zászlóját

Ukrán képviselők egy csoportja számos nyugati állam zászlaját lobogtatta a parlamentben, hogy megünnepeljék az országba szállított fegyvereket, egy esetleges orosz inváziótól való félelem közepette. írta az rt.com

borítókép : rt telegram

A több különböző pártból álló törvényhozók kedden az ukrán parlament Rada ülésén kértek szót, kezükben az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és számos európai ország zászlajával. „Szeretnénk köszönetet mondani partnereinknek, akik Ukrajna mellett állnak Moszkva agressziójával és inváziójával” – jelentette be Sophia Fedina, az Európai Szolidaritás párt tagja.

Köszönjük nekik, hogy megértették, hogy Moszkva kísérlete a szovjet birodalom újjáépítésére nemcsak Ukrajna területi integritását és szuverenitását fenyegeti, hanem a demokráciát, az emberi jogokat és a nemzetközi biztonságot is” – folytatta a képviselő. Abbahagyta, hogy a kamara elnöklője arra kérte, hogy ne angolul, hanem ukránul beszéljen.

Egy másik felszólaló lépett a helyére, és kijelentette, szintén angolul: „ Népszerű azt mondani, hogy Ukrajna olyan, mint Afganisztán. Nem ez nem. Évszázadokon át a függetlenségünkért harcoltunk.” Aztán meg is rótták, hogy nem beszél ukránul.

Nyugati illetékesek hónapok óta figyelmeztetnek, hogy tartanak egy lehetséges orosz inváziótól Ukrajnában a közeljövőben, ezt a vádat Moszkva többször is tagadta. Washington kizárta annak lehetőségét, hogy támadás esetén amerikai katonákat küldjenek harcba, de a múlt héten Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy Joe Biden elnök decemberben további 200 millió dolláros katonai segítséget engedélyezett Ukrajnának, beleértve a Javelint is. páncéltörő rakéták és „nagy mennyiségű tüzérség”.

A Rada a múlt héten jóváhagyott egy 2,3 milliárd dolláros londoni kölcsönt is, amelynek célja az ország haditengerészetének erősítése, Kanada pedig külön bejelentette, hogy a már ott állomásozó 200 katonán kívül további 60 katonát küld Ukrajnába, hogy segítsenek kiképzési küldetésekben.

forrás : rt.com

Ajánlott Cikkek