Hírek

„Az ukrán területen áthaladó fegyverekkel ellátott USA-NATO szállítmányokat legitim katonai célpontnak tekintjük”

Eddig is tudtuk, hogy az utánpótlásként érkező fegyverszállítmányokra „utazik” az orosz hadsereg, és azt is tudtuk, hogy rendelkezik is ehhez a megfelelő képességekkel nagy hatótávolságú, precíziós rakéták, és repülő egységekről indítható rakéták képében, de most Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes külön felhívta az Egyesült Államok figyelmét, hogy elfojtja az ukrán hadsereg megerősítésére tett lépéseket.

Borítóképen: Т-64БВ (forrás: flickr.com, Mil.gov.ua via commons.m.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Védelmi Minisztériuma, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Minden erővel elfojtjuk az Egyesült Államok azon kísérleteit, hogy lelassítsa az Orosz Föderáció különleges hadműveletét a Donbász védelmében, és maximális károkat okozzanak az orosz hadseregben, valamint a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság alakulataiban (DNR és LNR).”

Ez nem jelent mást, mint azt, hogy Ukrajna területén bárhol támadhatnak az orosz erők, ahol a NATO, avagy az Egyesült Államok katonai szállítmányai áthaladnak kelet felé.

“Figyelmeztetjük, hogy az ukrán területen áthaladó fegyverekkel ellátott USA-NATO szállítmányokat legitim katonai célpontnak tekintjük” – mondta Rjabkov a TASS-nak adott interjújában.

Minden valószínűség szerint a bejelentésre azért volt szükség, mert korábban voltak olyan támadások, melyek logisztikai elemeket céloztak, ahol adott esetben civilek is tartózkodtak, ez pedig lehetőséget teremtett Ukrajna, valamint nyugati támogatóinak arra, hogy civilek elleni támadással vádolják az orosz hadsereget.

Márpedig, ha egy vasútállomáson tartózkodik egy fegyverekkel megrakott szerelvény, ahogy személyforgalom is bonyolódik, támadás esetén a civil áldozatok elkerülhetetlenek. Ha pedig az oroszok ezeket a szállítmányokat megtámadni, legitimnek minősítik, hát meg is támadják…

Rjabkov mondanivalója egyben reakció is, hiszen tegnap a Pentagon szóvivője, John Kirby azt mondta, hogy Washington továbbra is ellátja Kijevet katonai rendszerekkel, és együttműködik partnereivel Ukrajnának is fegyverekkel. Korábban Anthony Blinken amerikai külügyminiszter arról számolt be, hogy Joe Biden elnökké választása óta Kijevnek nyújtott teljes katonai segítség elérte a 2,4 milliárd dollárt, amelyből több mint 1,7 milliárd dollár a Donbász védelmét szolgáló orosz különleges művelet kezdete óta.

Oroszország viszont többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat által Kijevnek szállított fegyverek egy idő után ellenőrizhetetlenül szétszóródnak egész Európában, és akár terroristák kezébe kerülhetnek. Ez a véleményt arra alapozza Moszkva, hogy sok esetben az ukrán hatóságok mindenféle azonosítás nélkül osztottak fegyvereket, azaz már most sem lehet tudni pontosan, hogy kiknél vannak ezek az eszközök.

A végére hagytuk a legfontosabbat; Rjabkov ugyanis azt mondja – és talán ez a fő üzenet! -, hogy Ukrajna fegyverekkel történő támogatása maximum csak késlelteti az orosz erőket terveik végrehajtásában, de nem állítja meg!

Ezt nem tudhatjuk, jelen pillanatban ezt is csak egy véleményként tudjuk értékelni, hiszen senki nem lát a jövőbe!

Ajánlott Cikkek