Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Az ukránok az Azovi-tenger felől várják az orosz támadást

Az ukrán hadvezetés szinte teljesen biztos benne, hogy nem szárazföldi irányból érkezik az orosz támadás. Erről Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára beszélt a napokban. Érdekes okfejtés, mert elsőre nem tűnik kézenfekvőnek, ugyanakkor értelmet nyer az orosz erők állítólagos fehéroroszországi megjelenését. Ezzel ugyanis délről erőket vonnak el, hiszen nem Kijev nem hagyhatja védelem nélkül az Oroszországgal gazdasági unióra lépett Belorusz határt.

Borítóképen: A Statfor szcenáriója (forrás: newsweek.pl)

Nézzük meg tehát, hogy mire alapozza állítását az RNBO titkára!

A Védelmi Tanács úgy gondolja, hogy – mivel az Azovi-tengeren nincsenek meghúzva a határok – az orosz hadihajók egészen a partig hatolhatnak, így a tengerről az egész területet belőhetik. A gondolat nem új, a “CIA árnyékának” nevezett, amerikai Stratfor ügynökség 2015 késő őszén hasonló orosz inváziós tervet ismertetett.

Hogy pontosabbak legyünk, több verziót is ismertetett a Stratfor, és végül arra jutott, hogy nem a déli irányú támadás a legvalószínűbb. De az is igaz, hogy ők nem feltétlenül a tengerről indított akcióval számoltak, hanem egy Luhanszk/Donyeck irányából indított szárazföldi invázióra.

Véleményünk szerint azonban az RNBO most azért tartja mégis ezt a lehetőséget a legvalószínűbbnek, mert a Kercsi-szoroson megépült a Krími-híd, ami Krím-félszigetet köti össze az orosz Krasznodari határterülettel.

Végig a Krím-hídon

Nem maga a híd, hanem az a tény, hogy itt igen komoly orosz haderőállások vannak, így pedig bármikor lezárható az oroszok által saját beltengerüknek tekintett Azovi-tenger! És persze az orosz haderőknek nyitva van, ha a Fekete-tengerről be akarnak menni az Azovi-tengerre…

Bár korábban a Stratfor véleménye szerint Oroszországnak nem éri meg a déli támadás kockázata. Elemzésükben így írnak:

„Ebben a forgatókönyvben Oroszországnak mélyen Ukrajnába kellene hatolnia több mint 400 km-re, azaz Herszonig, el kell foglalnia egy 46 620 négyzetkilométeres területet, és meg kell védenie egy 450 km hosszú határt.”

A Statrford déli támadási szcenáriója

A Stratfor szerint – az akkori erőviszonyokat figyelembe véve – a művelet 14 napig tartana, és körülbelül 24-36 ezer ember bevonására lenne szükség. katonák. Ha Kijev NATO-támogatást kapna, Oroszországnak 40-55 ezer főre kellene növelnie haderejét, hogy fenntartsa a területét. Ez önmagában nem lenne nagy gond, de mint írják:

„A probléma az ott élő 2 millió ember leigázása lehet, hiszen az oroszoknak figyelembe kellene venniük a helyiek ukránbarát hozzáállását. Donbasszal ellentétben itt nagyon valószínű az ukrán masszív ellenállás. A lázadás leveréséhez sokkal nagyobb katonai erőre lenne szükség, mint a terület elfoglalásához, és a határvédelemhez.”

A térképen színnel kiemelve a Zaporizzsjai terület és a nem jelölt, tőle nyugatra fekvő Herszoni terület

Mégis megtennék? Ha így döntetének, nyilván az RNBO által amlített tengerről indított támadás csak az első lépés lenne, aztán pedig – miután alaposan megdolgozták a területet, megindulnának a szárazföldi erők is. Ennek egyébként két értelme lenne, méghozzá az, hogy a Donbaszt összekössék a Krímmel, és ez utóbbi vízellátását biztosítsák az Észak-krími-csatornát, ami a félsziget vízellátásának mintegy 85%-át biztosította a Krími népszavazás előtt…

De ahogy a gázcsapot el lehet zárni, úgy a „vízcsapot” is, ahogy ez meg is történt ukrán részről!”

Az Észak-krimi csatorna a Dnyepert köti össze a Krímmel, a Dnyperi csatlakozástól nyugatra Herszon – a városig kellene nyomulnia az oroszoknak

Nem tudni, hogy ez megérné, avagy sem az oroszoknak, de azt gondoljuk, hogy inkább nem, mert – bár a terület stratégiai szempontból fontos, de valószínűleg túl nagy anyagi terhet jelentene az orosz jelenlét fenntartása, és a nemzetközi közösség szankciói is hátrányosan érintenék Oroszországot.

Értjük, van benne logika, de logikai megközelítéssel nem ezt tartjuk a legvalószínűbbnek mégsem, vagy csak úgy, ha az RNBO által említett tervvel egyidőben más irányokból is (különösen a Donbásztól északra húzódó határ irányából indítanak támadást az oroszok, de annak meg csak akkor van értelme, ha egész Ukrajnát elfoglalják.

Ez pedig megint nem egy valószerűnek hangzó cél…

Ajánlott Cikkek