Hírek

Az ukránoknak lassan csak a felperzselt föld taktikája marad

Az Ukrinform.net arról számolt be, hogy az ukrán erők feltartóztattak egy tankhadosztály Kijevhez közel Ivankiv térségében, azzal, hogy felrobbantottak egy hidat. Ezt sikerként jelentették be, ugyanakkor a felperzselt föld (angolul scorched earth) taktikája egy végső eszköz, melyet például az oroszok alkalmaztak Napóleon, és a hitleri Németország ellen is, de a búr háborúkban és az amerikai polgárháborúban is alkalmazták. Nem mellesleg ezt a fajta taktikát tiltja az 1977-ben aláírt genfi egyezmény…

Borítóképen: Út az Ivankiv kerületben Prybirsk és Khocheva falvak között (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Visem, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy nincs meg a joguk az ukrán kormányerőknek ahhoz, hogy megvédjék magukat, csak annyit, hogy ez a kétségbeesett húzás is mutatja az orosz erők rendkívüli fölényét, és azt az élet-halál helyzetet, amelyet a frontvonalon élhatnak meg a jelen lévő katonák – és persze a polgári lakosság.

Ivankiv települést a piros jelölő mutatja (forrás: Google Maps)

Ivankiv település egyébként Kijev központjától mintegy 70 kilométerre található, és stratégiai szempontból igen fontos lehet, mert a Teteriv folyón átkelve már csak a kisebb Zdvyzh folyó képez természetes akadályt.

Híd a Tetiriv folyón, feltehetően ezt robbantották fel az ukrán erők (forrás: Google Maps)

A terület hozzávetőleg sík, így más előrehaladást gátló tényező nem nagyon akad, így – hacsak nem az ukránoknak sikerül jelentősebb katonai erőt összevonni – tényleg igaza lehet Dmitro Kulebának, amikor azt mondja, hogy ma tankcsata várható Kijev környékén.

A Zdvyzh folyó Fenevychii településnél (forrás: Google Maps)

Ajánlott Cikkek