Hírek

Az ukránoknak semmi nem elég? Nem, másról van szó…

Persze van bajuk elég, nem kétséges, és nem kívánja ma senki a hétköznapi ukrán emberek sorsát, de az, hogy ennyire nem tudják szegények, hogy mi lenne az egészséges mérték, azt bizony politikusaiknak, és elsősorban Volodimir Zelenszkij elnöknek köszönhetik.

Borítóképen: Nyelvi dominanciák Ukrajnáan – 2007 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: DiscoverWithDima, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Történt ugyanis, hogy Matthew Luxmoore a Wall Street Journal felületén megjelentetett egy cikket, melyben azt taglalja, hogy rengetegen térnek át az ukrán nyelve, mert az orosz nyelvben az agressziót, valami olyat látnak, amit nem akarnak.

Majd leírja, hogy mit tett az állam annak érdekében, hogy az ukrán nyelvet népszerűsítse, és leírja azt is, hogy ennek nyomán – szemben a 2012-es 57 százalékkal – ma már az ukránok 72 százaléka az ukránt tartja anyanyelvének.

Nem tesz említést arról, hogy a kormány intézkedései közt voltak az őshonos kisebbségek jogait semmibe vevő törvények és rendeletek, az alapvető emberi jogokkal szembe menő nyelvtörvényt sem említi, ahogy azt sem, hogy úgy általában is milyen megaláztatások, sőt fizikai erőszak érte a kisebbségeket, a szélsőséges nácik tevékenységét már nem is említve…

Mégis mi lehet a bűne, ami miatt végül bocsánatot kellett kérnie a szerzőnek?

Azon egyszerű oknál fogva, hogy leírta;

„Moszkva több évtizedes uralma alatt a hatóságok támogatták az orosz nyelv használatát, amely dominált a városokban. Az ukrán nyelvet kinevették, mint egy igazi nyelvet, amelyet csak a tanulatlan falusiak beszélnek.”

Nem tudjuk, milyen nyelven olvasták el a cikket a hozzászólók, de ha netán ukránra fordítva, akkor van még mit tanulni, ugyanis a kifogásolt mondatok éppen az ukránok, az ukrán nyelv elnyomásáról szólnak!

De nem… Nem értették meg, mit írt a szerző, mert elvakultságukban csak annyit értelmeztek az egészből, hogy a cikk írója mucsainak nevezte az ukrán nyelvet.

Nos, ilyen egy fanatizált társadalom. Nem mondjuk, máskor és máshol is vannak ilyenek, de ez azt mutatja, hogy az ukrán állam bizony a szélsőségek melegágya itt a szomszédban…

És senkinek ne jusson ezért az ukránokat, azokat a hétköznapi embereket okolni, akik most bocsánatkérésre szólították fel Luxmoore-t.

Ajánlott Cikkek