Hírek Történelem Videók

„Az űrrepülő hihetetlenül drága és nagyon veszélyes jármű. Ez egy elavult technológia.”

Tizenkilenc éve, 2003 február 1-én történt, hogy a Columbia, az első teljesen működőképes űrsikló – amelyet 1979. március 25-én szállítottak a Kennedy Űrközpontba – a visszatérés során balesetet szenvedett, a hét fedélzeten lévő asztronauta pedig életét vesztette. Az emberéleteken túl az volt a különösen aggasztó, hogy az űrhajósok sorsa már a felszálláskor megpecsételődött, de a műszaki hibát, ami vesztüket okozta, senki nem vette észre…

Borítóképen: Az STS-133 (Discovery) felszáll a 39A indítóállásról a Kennedy Űrközpontban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Robotpilóta)

A címben idézett mondat Louis Friedman-tól, a The Planetary Society igazgatójától származik, aki – egyetértésben a legtöbb szakemberrel – már korábban is figyelmeztetett, hogy az űrsikló nem a megfelelő eszköz az úrkutatásra, ugyanis hatótávja sem elégséges, de a biztonság és a költségek terén is érték kritikák a programot. Arra minden esetre megfelelő volt, hogy a szovjetekkel folytatott versenyben segítse az Egyesült Államok győzelmét. A szovjetek Buran típusú űrsiklója ugyanis rengeteg pénzt emésztett fel, de igazán nem volt használatban…

De vissza a Columbiához. Az utólagos vizsgálat kiderítette, hogy hogy a felszállás után 81 másodperccel a külső üzemanyagtartály szigetelésének egy levált darabja a Columbia bal oldali szárnyának ütközve egy 40 centiméteres lyukat ütött a hővédő pajzson. A földi légkörbe visszatérve a lyukon keresztül forró gáz, illetve levegő áramlott az űrsikló szárnyának belsejébe, és szétégette annak szerkezetét.

A Columbia űrsikló katasztrófája

Tervezői a Columbiát száz repülésre szánták, a 2003-as katasztrófáig 27 alkalommal szállt fel, 301 űrben töltött napja alatt 125 millió mérföldet tett meg. A tragédiában az amerikai Rick Husband parancsnok, az amerikai Laurel Clark, az izraeli Ilan Ramon és az indiai származású amerikai Kalpana Chawla űrhajósok, valamint az amerikai David Brown, Michael Anderson és William McCool pilóta vesztek oda a katasztrófa során.

Cikkünkhöz a hirado.hu írását is felhasználtuk

Ajánlott Cikkek