Hírek

Az USA és szövetségesei az olajtartalékokhoz nyúltak a nyersolajár emelkedése miatt

Több mint 30 ország jelentette be a lépést, mivel az ukrajnai háború miatt megugrott a nyersolaj ára.

borítókép : https://www.flickr.com Oil well at sunset – High Island_H8O1085-35 Francesco Veronesi

Az Egyesült Államok és a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 30 másik tagállama kedden megállapodott abban, hogy közösen 60 millió hordó olajat engednek ki a stratégiai készletekből, hogy megakadályozzák az árak ugrásszerű emelkedését a jelenleg is zajló ukrajnai konfliktus közben. A lépést az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma jelentette be, és ez csak a negyedik ilyen nagy lépés az IEA történetében.

A tervezett kibocsátás mintegy fele az Egyesült Államok olajtartalékaiból származik, míg a többi IEA-tagállam részesedését a következő napokban határozzák meg – mondta Koichi Hagiuda japán ipari miniszter a Reuters szerint.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója „ nagyon súlyosnak ” nevezte az energiapiacok jelenlegi helyzetét, és teljes figyelmünket követelte . ” Hozzátette, hogy a tagállamok tovább csapolják a tartalékokat, ha arra szükség lesz.

A lépés annak köszönhető, hogy számos nyugati állam szankciókat vezet be Oroszországgal, a világ egyik legnagyobb olajszállítójával szemben Moszkva ukrajnai hadművelete közepette. A büntetések jelenleg nem az orosz olajexportra vonatkoznak, de az iparági szereplők attól tartanak, hogy ez megváltozhat.Emellett számos globális energiacég bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Oroszországgal, köztük a BP, a Shell, a Total és az Exxon Mobil, ami szintén növeli a nyomást az amúgy is nyugtalan piacra.

A bejelentés nem nyugtatta meg a globális olajpiacokat. A Brent nyersolaj májusi határidős ára a londoni ICE tőzsdén szerdán 08:00 GMT körül 113,02 dollárt ért el hordónként, és 7,67%-kal nőtt. A Brent hordónkénti ára utoljára 2014 júniusában haladta meg a 113 dollárt. Az amerikai benchmark West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára 6,6%-kal 110,25 dollárra emelkedett.

Ajánlott Cikkek