Hírek

Az USA külügyminisztériuma jóváhagyta több száz millió dollár értékű cirkálórakéta eladását Nagy-Britanniának

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta a Tomahawk cirkálórakéták 368,53 millió dolláros eladását az Egyesült Királyságnak.

Az amerikai külügyminisztérium több mint háromszáz millió dollárért engedélyezte Tomahawk cirkálórakéták eladását az Egyesült Királyságnak. Erről a TASS számolt be az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Biztonsági Együttműködési Hivatalára hivatkozva.

A közlemény szerint az Egyesült Államok Külügyminisztériuma az FMS (Foreign Military Sales) program részeként a katonai felszerelések külföldi országoknak történő értékesítésére úgy döntött, hogy jóváhagyja cirkálórakéták szállítását az Egyesült Királyság hatóságaihoz, utólagos támogatással, ill. kapcsolódó berendezések 368,53 millió dollár értékben. Erről a döntésről a külügyminisztérium március 29-én, kedden értesítette az Egyesült Államok Kongresszusát .

Korábban a Fehér Ház szóvivője kommentálta Joe Biden amerikai elnök vitatott szavait az ukrán hadsereg megsegítéséről. Elmondása szerint az ukrán hadsereg rendszeresen kommunikál lengyelországi amerikai társaikkal a nyugati országokból Kijevbe szállított fegyverek ügyében.

Március 26-án Bidennek mindez kicsúszott a száján , amikor a lengyelországi Rzeszowban található támaszponton beszélt az amerikai hadsereggel. Az amerikai vezető “megengedte” amerikai ejtőernyősök küldését Ukrajnába – például azt mondta, hogy a katonaságnak lehetősége lesz felmérni az ukránok bátorságát, és mindent a saját szemükkel fogják látni, amikor majd ott lesznek. 

Később „elszólását” azzal magyarázta , hogya katonasággal az ukrán katonák lengyelországi kiképzésének segítésérőlbeszélt. Hozzátette, ezzel összefüggésben tette a kijelentéseket. „Úgy értettem, hogy találkozni fognak és beszélni fognak az ukrán hadsereggel Lengyelországban” – magyarázkodott az elnök.

Ajánlott Cikkek