Hírek Mások írták

Az USA megpróbálja megakadályozni, hogy brazil elnök Oroszországba látogasson? – brazil satóértesülés

Az USA nyomást gyakorol Jair Bolsonaro brazil elnökre, hogy mondják le közelgő moszkvai útját, hogy ezzel próbálják elszigetelni Vlagyimir Putyin orosz elnököt , az ukrajnai határon fokozódó feszültségek közepette.

borítókép : Bolsonaro https://commons.wikimedia.org Carolina Antunes https://www.flickr.com/photos/palaciodoplanalto/49619407017/in/album-72157713359070158/

Ez áll a Folha de São Paulo brazil lap szerint, a brazil külügyminisztérium forrásaira hivatkozva, akik azt mondják, hogy amerikai diplomaták aggodalmukat fejezték ki Bolsonaro moszkvai útja időpontjával kapcsolatban, állítólag attól tartva, hogy az üzenetet küld Oroszországnak, hogy Brazília támogatja a Kreml álláspontját.  Állítólag Antony Blinken amerikai külügyminiszter gyakorolt ​​nyomást az utazás lemondására vasárnap, amikor telefonbeszélgetést folytatott Carlos Françával Brazília külügyminiszterével.

Washington aggódik és Moszkvát azzal vádolja hogy több mint 100 000 katonát állított az ukrajnai határra, és néhányan azt állítják, hogy támadást tervez. Ezt az állítást a Kreml többször is cáfolta, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elbagatellizálta. Miközben a nyugati világ nagy része egy lehetséges szankciórendszert dolgoz ki az elrettentés érdekében, az Egyesült Államok úgy véli, Bolsonaro látogatása lerombolhatja azt a képet, hogy Putyin elszigetelt.

Az újság szerint hasonló aggodalmakat fejezték ki Alberto Fernandez argentin elnöknek is, aki a héten Oroszországba látogat. Hiábavalónak tűnik azonban Washington azon kísérlete, hogy meggyőzze Brazíliát, hogy állítsa le Bolsonaro látogatását. Hétfőn maga az elnök is megerősítette, hogy Moszkvába látogat, de azt is megjegyezte, hogy nem hozza szóba az ukrajnai helyzetet, megjegyezve, hogy a látogatás csak az orosz-brazil kapcsolatokról szól.

Ronaldo Costa Filho brazil nagykövet hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén maximális önmérsékletre és konstruktív tárgyalásokra szólította fel Oroszországot és Ukrajnát a nézeteltéréseik megoldására, Moszkvát és Kijevet pedig a minszki megállapodások végrehajtására buzdította.

forrás rt.com

Ajánlott Cikkek