Hírek Vélemény-cikkeink

Azerbajdzsán: Sztálin átka, Putyin szerencséje?

Nikol Pasinján ügyvezető örmény kormányfő hétfőn adta közre, hogy nő a feszültség az örmény-azeri határon. A probléma természetesen Hagy-Karabah, ami létrejöttét Sztálinnak köszönheti, aki az azeri többség ellensúlyaként a területre örményeket költöztetett. És úgy tűnik, hogy Oroszország örökségként átvette, és mind a mai napig támogatja az enklávé formájában működő országot. A helyzet persze nem (most sem!) egyértelmű; Ilham Aliyev azeri elnök szerint viszont stabil a helyzet…

Pasinján arról is beszámolt, hogy vasárnap egyeztettek az azeri féllel, a tárgyalás egyetlen témája az azeriek kivonulása örmény területekről. Az örmények ugyanis azt állítják, hogy ez nem történt meg:

„Ez eddig nem történt meg, és mi válságosnak ítéljük meg a helyzetet, amely veszélyt jelent Örményország szuverenitására, stabilitására és területi épségére nézve.”

A tárgyalások után még inkább nőtt a feszültség – így az örmény kormányfő. Hozzátette azt is, hogy mindenképpen politikai megoldást kell keresni, de ha ez nem megy, akkor „katonai-politikai megoldást” keresnek az ügyre. Ez finom megfogalmazása annak, hogy készek katonai erőt is bevetni annak érdekében, hogy kikényszerítsék az azeriek távozását. És hogy jön ide Hegyi-Karabah? Örményország felől van egy korridor, ami (elvileg) működik, de most ezt veszélyben érzik az örmények…

Aliyev viszont köti az ebet a karóhoz:

„A határon nem történt semmilyen összetűzés, a helyzet stabil, folytatódnak a tárgyalások.”

Aliyev egyébként egy érdekes kifejezést használt a mostani helyzetre; véleménye szerint most a határ pontosítása zajlik, de az örmények rosszuk reagálnak… Ez azért elég érdekes kifejezés, és nem tudni, hogy mennnyiben fedi a valóságot, de jelezte, hogy szerinte Jereván azzal, hogy múlt pénteken a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) fordult az ügyben, megpróbálja teljesen alaptalanul nemzetköziesíteni a kérdést. Az ODKB-t Oroszország vezeti, tagországa még Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán.

Mi innen nem tudjuk megállapítani, hogy kinek lehet igaza, de azt érzékeljük, hogy a felek totálisan elbeszélnek egymás mellett. Ez még problémás lehet, hiszen a korábbi összetűzések is így kezdődtek. És miért is lehet ez fontos számunkra? Miért írunk erről a meglehetősen messzi eseményről?

Nos, a téma szorosan összefügg az orosz-ukrán konfliktussal, és valami igen hasonló a helyzet, és ha jobban megnézzük a térképet, akkor könnyű rájönni, hogy Voronyezs és Volgográd térségében összevont orosz haderő viszonylag gyorsan, és nagy létszámmal meg tud jelenni a térségben, és már egyébként is jelen vannak a térségben.

Még akár az is lehet, hogy Putyin valójában nem is Ukrajnára „lőtt”, hanem ezek a területek voltak a célkeresztben? Vagy legalábbis nem lehet, hogy most kissé módosulnak a Kreml céljai?

A helyzet Ukrajnában ugyanis az oroszoknak kedvez, nincs semmi komoly változás, az ukránok nem teljesítik a minszki megállapodásban foglaltakat, és ahogy haladunk az időben egyre jobban leszerepelnek a nemzetközi politikai porondon…

Ajánlott Cikkek