Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Azok a bizonyos állami támogatott kínai cégek…

Biden nagy horderejű újraindítási programjához keresi a milliárdokat, és most éppen a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó energetikai cégeket találta meg. Na nem bünteti őket a környezetkárosításért, azért idáig nem merészkedik, de megvonja az eddig éves szinten mintegy 90 milliárd dolláros adókedvezményüket! Ez még azért aprópénz az Amerikai Helyreállítási Terv 1,9 ezer milliárd dolláros forrásigényéhez képest, de kell a pénz… De nézzük meg a következményeket is!

Borítókép: Nyersolaj-szállító (forrás: transcourt.com)

Biden azt hirdette meg a helyreállítási tervben, hogy annak költségeit a vállalatok és a gazdagok fogják megfizetni, előnyeit pedig a polgárok széles rétegei élvezhetik majd. Már akkor is gyanús volt a dolog, hiszen ezt nem is olyan egyszerű megcsinálni, lévén, hogy a gazdaságban a végén mindig az nyer, akinek akezében ott vannak a termelő-eszközök! Márpedig ez a vállalatok, és az ezeket birtokló gazdagok kezében van. Nem bonyolult, a végén a választópolgár fog csengetni – mint mindig!

Ez nem nagy újdonság, ugyanakkor megmutatja, hogy milyen álságos a terv. Ahogy az is rémesen visszataszító, hogy a USA – és persze a vele együtt csaholó EU – azzal a felkiáltással üldözi a kínai cégeket, hogy azokat olyan állami támogatásokkal tömik ki, amikkel tisztán piaci alapon nem lehet versenyezni! Nos, talán az adókedvezmény nem egy ilyen eszköz? Vagy ha az Egyesült Államok támogat egy céget az más? Tegyük hozzá; Európa jól átverve, az európai országok jóhiszemű (naív?) vezetői ugyanis tényleg nem élnek – az ezek szerint csak elviekben tiltott – állami támogatások eszközével, vagy csak nagyon korlátozottan és igen szigorú feltételek mellett!

Persze most megy a nagy tamtam, hiszen Greta Thunberg megadta az irányt azzal, hogy a minap felelősségre vonta a világ vezetőit, mondván, hogy a nagy zöld újraindítás csak kamu, valójában ma sincs fókuszban a környezetvédelem. Az adókedvezmény megvonását ünnepelni meg igazán semmi ok, hiszen mint maga Biden mondta;

„Nem kérünk tőlük semmi olyat, ami igazságtalan lenne. Csak nem fogjuk őket tovább támogatni, köszönik szépen megvannak.”

Ezzel sikerült is igazolnia a svéd diáklány legutóbbi behányását, amiről meg kell jegyezni, hogy ezúttal tényleg volt benne szárazanyag-tartalom, nem csak epe… De a legkevésbé sem Greta Thunberg itt a lényeg, hanem az, amit az amerikai átlagpolgár tapasztal a benzinkúton (ugye emlékszünk még, ő az, akiért az egész helyreállítási terv elindult)!

A bejelentésre országszerte megugrottak az üzemanyagok árai, és évek óta nem látott magasságban kötöttek ki! Az olajtársaságok nem szívbajosak, egy gyors számítással máris beépítették az árba az elmaradó adókedvezményt! Nos, akkor kérdezzük meg még egyszer, hogy ki fizeti Biden gigantikus tervét? ÉS a végén kik járnak jól?

Na ugye… A kínai vállalatokat meg lehet ekézni, de olyan érveket kell találni, ami egyrészt megáll, másrészt pedig nem illik más szemére vetni saját bűneinket! Csak azt tudnánk, hogy lesz ebből fergeteges gazdasági növekedés, ha már most szépen felpörög az infláció! Vagy éppen ez a cél?

Ezen sem lepődnénk meg…

Ajánlott Cikkek