Hírek

Azovsztal: Nem lesz gyár többé

A mariupoli lakosok nem akarják, hogy az ukrán nacionalistáktól nemrég felszabadult Azovstal üzemet helyreállítsák a városban – mondta Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője. Azt ugyan nem tudjuk, hogy mi lesz azokkal, akik így elvesztik munkájukat, de az tény, hogy a megfelelő akarat megléte esetén is igen sok időbe és pénzbe kerülne a gyár újjáépítése.

Borítóképen: Az Azovsztal kohászati ​​üzeme Mariupolban orosz csapatok egy órás heves bombázás a érte 2022.05.05-én (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Полк “Азов”, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Pusilin a döntést környezetvédelmi okok magyarázzák, hiszen az üzem erősen szennyezi a környezetet. Ráadásul ez a tényező nem tette lehetővé, hogy a város üdülőhellyé váljon.

„Az onkológiai megbetegedések száma nőtt, elvileg még a többi ipari városhoz képest is elszállt. Ez pedig összefüggött azzal, hogy az üzemet a környezetvédelmi előírások figyelembevétele nélkül, a uralkodó szélirányok figyelembevétele nélkül építették. Valójában az összes szennyezés a városba és a tengerbe került” – magyarázta Pusilin.

Pusilin azt mondja, hogy a mariupoli lakosok azt javasolják, hogy építsenek a helyére „technoparkot, vagy fordítva, parkos területet, vagy valamilyen lakóövezetet”. Jelezte: a város helyi lakossága dönti el, hogy végül mi épül.

Érdekes ez a hír, hiszen még csak említésre sem került Rinat Ahmetov, aki pedig a gyár tulajdonosa, és az a milliárdos, aki korábban azt nyilatkozta, hogy egész Mariuplolt újjáépíti. Van viszont egy másik hír, miszerint megalakítják – ahogy az oroszok mondják az igazi Sahtar Donyeck labdarúgócsapatot, mert véleményük szerint a most ezen a néven szereplő együttes nem az a Sahtar, ami valaha volt…

Nem is különösebben érdekes ez a fejtegetés, de azt tudni kell, hogy a ma is működő Sahtar Ahmetov tulajdonában áll, és a szintén Pusilin által bejelentett klubalapítás arra utal, hogy a leggazdagabb ukrán bizony nem áll jól az oroszoknál, így vélhető az is, hogy a gyár, mint olyan, számára „elveszett”.

Ajánlott Cikkek