Foci Magyarság Semleges Térfél Sport Történelem

Azt beszélik…

… hogy a legnagyobb csata a Ferencváros—Újpest Derbyn a Színházi Élet luftballonjaiért folyt. A Színházi Élet ugyanis a két tábor drukkerei számára zöld-fehér és lila-fehér luftballonokat csináltatott „Tempó Fradi” és „Tempó Újpesti” felírással és a közönség a luftballonokat szétosztó görlöket valósággal megostromolta egyegy léggömbért.

Borítóképen: A derby két csapata: Stoflán, Acht, Wilhelm, Spitz, Volentik, Dudás, Fogl III., Borsányi, Takács I., Turai, Toldi, Bukovi, Papp, Kohut, Lyka, Takács II. Térdelnek: P. Szabó, Amsel, Obitz, Tenczer és Koszta

A Színházi Élet 1930-as 14. száma tudósított a mérkőzésről. Sajnos a lap megjelenésének időpontját nem tudtuk megállapítani, de azt igen, hogy ezen a mérkőzésen szerepelt Bukovi Márton, így a mérkőzés az év március 23. napján lehetett, ahol a két csapat 1:1-es döntetlent játszott az Ülői-úti pályán.

A zavart az okozta, hogy volt egy meccs ebben az évben, szintén az Üllői úton, ami szintén 1:1-es végeredményt hozott, de azon nem szerepelt Bukovi, így mi ezt a mérkőzést kizártuk, hiszen a derby két csapatát ábrázoló képen a Színházi Élet vonatkozó számában Bukovi Márton is szerepel a képen – méghozzá véleményünk szerint meccs-felszerelésben. Megjegyezzük, hogy van némi bizonytalanság, hiszen mindkét meccsen Kohut szerezte meg a vezetést a Fradinak a 12., illetve a 35. percben…

De maradjunk a mérkőzés beszámolójánál! Íme:

És az első gól után, amelyet a Ferencváros lőtt, százával engedték el a boldog Fradidrukkerek a zöld-fehér léggömböket. Persze a kiegyenlítő gól után az Újpest-tábor ugyanezt csinálta a lila-fehér luftballonokkal. De legtöbben megőrizték a Színházi Élet ajándékát, mint a nagy nap szép emlékét.

A bevezető meccsen az FTC és UTE amatőr-csapatai játszottak. Az eredmény 3:3, eldöntetlen volt. Az amatőrök épp úgy nem bírtak egymással, mint később a profik.

A derby előtt a régebbi derbyk egyik szereplője, a Hungária játszott a „Budai 11” lelkes csapatával. A vezető gólt hamar berúgták az agilis kék-fehérek, de aztán megsérült Kocsis, a Hungária bekkje és a 10 emberrel játszó bajnokcsapat heroikus küzdelemmel megtartotta az egy gólos győzelmét a meccs végéig. A Hungáriában Kléber tűnt fel jó játékával, a Budaiaknál pedig Oláh, durvaságaival.

Spitz, Lyka, Tatács I. és P. Szabó

A Ferencváros közönsége hallatlan üdvriadallal fogadta csapatát, amikor az első meccs befejezése után, Újpest nyomában a pályára lépett. A lila-fehérek udvariassági tapsa után dörgő tapsvihar fogadta a Fradit. Negyvenezer ember ülte körül a pályát, amely gyönyörű képet mutatott. De aztán amikor Újpest szebbnél szebb húzásokkal uralta az első perceket, nagy csönd lett a nézőtéren. De jött a Ferencváros vezetőgólja és ez újra kirobbantotta a jókedvet. Hogy azután lehervassza az Újpest kiegyenlítő gólja, amely pár perc múlva ott táncolt Amsei kapujában.

A meccs eldöntetlen eredménye fedi a két csapat által mutatott játékot. Ha megmérjük a két csapatot, akkor a Ferencvárosnál Amselt és Kohutot, az Újpestnél pedig Spitzet és Volentikot kell kiemelni, mint a legjobbakat.

Fogl III., Auer, Adht, Borsányi és Toldi

Megjegyzések a Ferencvárosról: a lecsepült védelem nagyon jól állt a lábán. Bukovi egész gyengén játszott, Kohut megállt a lábán, egy nagy hibát csinált és abból gól lett. A jobbszárnyon Koszta nagyon lassú volt, Stoflán és Auer igyekeztek, de nem sikerült nekik semmi. Az újpesti halfsor volt a meglepetés. Jobb volt a ferencvárosi fedezet soránál.

Így esett, hogy ez a derby végül döntetlennel zárult. Volt ilyen is. És megtudtuk, hogy volt ez a derby, és voltak a régebbi derbyk. Alighanem ebben az időben emelkedett a legnagyobbak közé az Újpest.

Ajánlott Cikkek