Hírek

„Azt hiszik, mi csak tétlenül fogunk nézni?” Avagy; Ti jöttök!

Nagyon úgy tűnik… Valamiért nem képes felfogni a nyugat azt, amit Moszkva pedig egyre világosabban követel! Az Egyesült Államok ott avatkozik be, ahonnan nincs messze Moszkva, ezért Putyin folyamatosan figyelmeztet; az orosz érdekeket sérti, hogy ukrán területre NATO, illetve amerikai technika kerül! De nincs semmi visszajelzés… Pedig Putyin felajánlotta a tárgyalásokat, amit most Anthony Blinken elutasított, mondván, hogy nincs új diplomáciai fejlemény.

„Amit az Egyesült Államok Ukrajnában tesz, a mi küszöbünknél történik. És meg kellene érteniük, nincs hova hátrálnunk. Azt hiszik, mi csak tétlenül fogunk nézni?”

Aki nem ért Putyin szavaiból, az valószínűleg agyroggyant, vagy egész egyszerűen csak nem akarja megérteni, hogy ezúttal Oroszország nem fog meghátrálni, nem fog visszalépni! Putyin ma már érez országában annyi erőt, hogy a Gorbacsov-féle gyengeséget, vagy az alkoholtól tisztánlátását vesztett Jelcin országával szemben ma újra erőt mutasson – különösen akkor, amikor a „köszöbüknél” történnek biztonságukra nézve veszélyes dolgok!

Ahogy Szergej Rjabkov is elmondta, most az orosz elnök is megerősítette, hogy „Oroszország kész haditechnikai lépéseket tenni”. Bár részleteken nem árult el, Rjabkov viszont a napokban azt mondta, hogy Oroszország átcsoportosíthatja közepes hatótávolságú atomrakétáit Európába!

A diplomáciai tár mintha megfagyott volna, leginkább csak üzengetés van – hol verbálisan, hogy pedig csapatmozgásokkal, hadgyakorlatokkal -, hiszen ahogy Washington elutasítja Putyin tárgyalási készségét, úgy Putyin sem hajlandó Zelenszkij-jel egy asztalhoz ülni. Csakis abban az esetben, ha előre tisztázzák a napirendi pontokat, melyek között – mint korábban többször elmondta a Kreml ura – nem lehet ott Kelet-Ukrajna kérdésköre, hiszen azt Zelenszkijnek az ukránok által szakadár területeknek nevezett területek vezetőivel kell megbeszélnie.

Mi kell még, hogy leessen a tantusz? Mi kell még ahhoz, hogy Kijev és Washington belássa, hogy Oroszország nem hátrál tovább? Talán arra várnak, hogy ne csak átcsoportosítsák, hanem használják is az atomfegyvereket az oroszok?

Nem lehet tudni, de nagyon úgy tűnik, hogy – miután Putyin megmakacsolta magát –  most a másik oldalnak kell lépnie, ha el akar érni egy, a mainál rendezettebb állapotot!

Ajánlott Cikkek