Hírek

Baj van! Az amerikaiak Venezuelában kilincselnek olajért…

Mint ismert, az Egyesült Államok 2019-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatot Venezuelával, mondván, hogy Maduro elnök csalással nyerte meg a 2018-as választásokat. Most azonban fontos lett az ország, ami arra utal, hogy Washington fontolgatja az orosz kőolajra kivetendő szankciót is. Ez nagyon nem jó hír Európának, hiszen ebben az esetben nyilván elvárás lenne, hogy az Európai Unió, és annak tagországai csatlakozzanak a szankcióhoz.

Borítóképen: Az állami olajvállalat (PDVSA) egy üzeme, a kerítésen felirattal: Venezuela ma már mindannyiunké (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Bobjgalindo, licenc: CC BY-SA 4.0)

A hírt a Reuters hozta le, meg is keresték a Fehér Házat és a külügyminisztériumot, de egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre. Bár az utóbbi években az Egyesült Államok lett a világ legnagyobb olajkitermelője, mégis szüksége van importra, és amikor megszakította kapcsolatait Venezuelával, orosz olajat kezdett importálni.

Közben Szaúd-Arábia csökkentette az USA-ba irányuló exportját, mivel számára sokkal kedvezőbb szállítási feltételekkel (közelebbi célpontok) is tud olajat eladni, és a szaúdiak Egyesült Államok irányába mutatott elköteleződése is csökkent…

Így történhetett meg, hogy 2020-ra Oroszország vált az Egyesült Államok harmadik legnagyobb beszállítójának kőolajból. Igen ám, de most ezt valahogyan pótolni kell, ha nem akarnak szembenézni a hiánnyal! A hír szerint egyébként nem jártak sikerrel, ami érthető is, hiszen Maduro elnök – érthető módon – nem különösebben szimpatizál Washingtonnal.

Érdekes még a hírrel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivőjének tegnapi nyilatkozata, miszerint a világ túl nagy ahhoz, hogy Európa és az Egyesült Államok bármely országot is képes lenne elszigetelni.

Úgy tűnik tehát, hogy Damoklesz kardjaként ott fejünk felett lebeg egy Oroszországot, helyesebben annak energia-exportját érintő szankció, ami végzetes lenne Európa számára! Gondoljuk csak bele; Az USA függése minimális az Európaihoz mérten, mégis elmentek tárgyalni egy ádáz ellenfélhez…

Ajánlott Cikkek