Erdély Hírek Kézilabda Sport

Bajban a román női kézilabda – pénz nincs, ellenőrzés van (?)

Nemcsak Bukarestben, hanem Ramnicu Valceán is bajban van a Bajnokok Ligájában érdekelt női kézilabdacsapat: a Győri Audi ETO KC-vel azonos csoportban szereplő román együttes dán szélsője, Ann Grete Nörgaard máris szerződést bontott a klubbal.

A városi tanács a költségvetés kiigazításakor elutasította, hogy további 160 ezer lejjel támogassa a SCM Ramnicu Valceát. Mircia Gutau polgármester továbbra is a kézilabdacsapat lelkes támogatója, ám a szeptember végi helyhatósági választásokon a tanácsban többségbe került az ellenzéke, amely előbb pénzügyi ellenőrzést szeretne tartani az erre az évre a várostól már 10 millió lejt kapó klubnál.  

Igen, komoly baj van, mert amikor egy klub mögött nincs valós támoogató, hanem csakis az önkorméányzat támogatja, akkor a választások könnyen megborítják a költségvetést. Erre Érden is volt példa, nem újdonság, de fel kell hívni a figyelmet, hogy ebben az esetben már az is problémás, hogy a testület egyáltalán ellenőrizni szeretné azt, hogy hova tűnnek a pénzek… Mert bizony az nincs meg!

„Hatmillió ment a fizetésekre és négymillió az egyéb kiadásokra. Azt szeretnénk látni, mire költötték ezt a négymilliót. A játékosoknak és edzőknek nem kell aggódniuk, a csapat ugyanezen a szinten fog játszani, a fizetésekre továbbra is lesz pénz. Sikereket akarunk, de a közpénz törvényes felhasználásával.”

– nyilatkozta a helyi sajtóban a Gutau ellenzéke által megválasztott Virgil Parvulescu alpolgármester, hozzátéve, hogy a klubnál túl sok olyan alkalmazott van, aki semmit sem tesz a fizetéséért. 

Nem lesz egyszerű feladata az RMDSZ-nek, aki az új kormányban a sportért felelős tárcát is megkapta, mert bizony a román sport (érsd: nem magyar hátterű…) olyan kaotikus állapotban van, hogy azt mi csak elképzelni sem tudjuk… És amikor ellenőrzik őket, megbukik a modell. Igen, megbukik, mert egész egyszerűen nincs állami sport-koncepció, csak szerencsétlenkedés megy… De hogyan is lenne bármilyen elképzelés?

Persze, ilyenkor aztán kell a segítség… Igen, ha TÉNYLEG megkapja a tárcát a magyar párt, nem lesz probléma, de ha ez (is) csak egy látszat-pozíció, senki ne várjon komoly eredményeket. Nem aggódunk, nem fáj, ha nincs eredmény, de az igencsak zavarna, ha a román ostobaság magával rántaná a tisztességes magyar klubokat!

Ajánlott Cikkek