Hírek

Bajnok a Ferencváros! Ferencváros vs. Újpest 2 – 1

LABDARÚGÓ NB I
29. FORDULÓ
Ferencvárosi TC–Újpest FC 2–1 
(Nguen 18., Vécsei 38., ill. Zivzivadze 6. – 11-esből)
Budapest, 
Groupama Aréna, 20 155 néző. Vezette: Karakó
Kiállítva: Loncar (90+3., Ferencváros)

https://videa.hu/videok/sport/ferencvaros-2-1-ujpesti-dozsa-derbi-derby-ferencvarosi-torna-club-YROJljlyttojdRuN?start=10.54777

Igor ezúttal nem tévesztett célt. A Fradi-sas a szokásos módon a lelátó egyik sarkából indult a kezdőkörben elhelyezett húscafatért, ám míg legutóbb némi „üzemzavar” lépett fel, és a drukkerek között landolt, a derbi előtt nem tévesztett… Talán a szárnyas ragadozó is tudta, mennyire fontos nap a vasárnapi, újabb esztendő elteltével újabb bajnoki címet szerezhet a Ferencváros – sorozatban immár negyedszer.

Az Újpest elleni derbi előtt eleve az átlagosnál nagyobb lett volna a készülődés, ám most, hogy a zöld-fehérek a lilák elleni győzelemmel tehették fel az „i”-re a pontot, a hangolódás még inkább felfokozott volt. Két órával a kezdő sípszó előtt daloló társaságok masíroztak az aréna irányába, a közeli kocsmákban és a stadion kávézójában gombostűt nem lehetett leejteni, az Albert Flórián utcában pedig egyenruhások tucatjai vigyázták a rendet, megerősítve néhány cirkáló lovas rendőrrel.

Ami pedig a stadionban zajlott, azt csupán szavakkal képtelenség visszaadni!

A zsúfolásig megtelt Groupama Arénában lemezlovas szórakoztatta az érkezőket, masina segítségével Fradi-pólókat ágyúztak a lelátóra, a játékosok még csak melegítettek, amikor olykor-olykor teli torokból rázendített a két szurkolótábor, az embert kirázta a hideg a hangverseny hallatán. Amikor a csapatok felsorakoztak a kezdőrúgáshoz, a ferencvárosi szurkolók hatalmas élőképpel a húsz esztendeje elhunyt Simon Tiborra emlékeztek. Érezni lehetett, ilyen hangulatban képtelenség lesz unalmas, izgalmaktól mentes kilencven percet játszani, és ez hamar beigazolódott.

Néhány másodperce zajlott a játék, előbb Franck Boli, majd Tokmac Nguen hagyott ki nagy lehetőséget – a hatodik percben pedig megszerezte a vezetést az Újpest. A vendégszektorban görögtűz és füstbomba gyúlt, amilyen forró volt a hangulat a lelátókon, Budu Zivzivadze olyan hideg fejjel értékesítette a megítélt büntetőt.

A Ferencváros ekkor egy lépéssel távolabb került a bajnoki címtől, de hol volt még a találkozó vége…

A hazaiaknak kellett néhány perc, amíg magukhoz tértek a gyorsan jött vendéggól után, ám a játék fokozatosan áttolódott a lila-fehérek térfelére, és a mezőnyfölény viszonylag hamar góllá érett, húsz perc sem telt el a mérkőzésből, és a Ferencváros egyenlített. A találatot a két jó barát, Franck Boli és Tokmac Nguen hozta össze, előbbi hibátlan gólpasszt adott, utóbbi magabiztosan vágta a labdát a kapuba, sőt az eredményt a Ferencvárosnak még a szünet előtt sikerült megfordítania. A gólt az Eldar Civic sérülése miatt a csapatba kerülő, Soroksárról igazolt Pászka Lóránd készítette elő, az akciót a támadást kísérő Vécsei Bálint fejezte be – jó ezt leírni, a bajnokcsapat két magyar futballista révén szerezte meg a vezetést.

Ahogy elkezdődött a második félidő, azonnal félbe is szakadt, a ferencvárosi ultrák zöld füstgránátokkal fogadták a csapatokat, a stadionba beszoruló ködfelhő miatt Karakó Ferenc játékvezetőnek néhány percre meg kellett állítania a játékot. Ahogy útjára indult a labda, a ritmus ismét felpörgött.

Mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, egyik oldalon Yohan Croizet hagyott ki óriási ziccert, a másikon Franck Boli és Aissa Laidouni növelhette volna az előnyt. Ahogy arra számítani lehetett, a kreatív futballisták voltak a kulcsszereplők, több szép megoldást is láthattunk tőlük, a védőknek mindkét oldalon résen kellett lenniük, a kapuban Dibusz Dénesnek és Banai Dávidnak is volt dolga bőven. Az utolsó húsz percnek úgy vághattak neki a csapatok, hogy egyáltalán nem volt lefutva a találkozó, a lila-fehérek nem csak a védekezésre összpontosítottak, ahogy azt a Milos Kruscsics edzette csapattól újabban megszokhattuk, idegenben is támadóbb futballal próbálkozott.

Ahogy telt az idő, úgy fogyott néhány játékos ereje is, ami olykor kemény, rossz ütemű belépőkben is megmutatkozott, gyakrabban kellett ápolni a futballistákat. Az Újpest ugyan küzdött az egyenlítésért, sőt a hajrában a csereként beálló Stjepan Loncar kiállítása miatt emberelőnyben fejezte be az összecsapást, ám a Ferencváros nem adta ki a kezéből a győzelmet. A hosszabbításban a videóbíró jutott szerephez, Yohan Croizet gólja után percekig nem lehetett tudni, hogy egyenlített-e az Újpest vagy sem, ám végül kezezés miatt nem adták meg a gólt, ami azt jelentette, a Fradi sorozatban tizedik hazai bajnoki mérkőzését is megnyerte az újpestiek ellen.

Örömből kijutott ezen a napon a ferencvárosiaknak: az ősi rivális Újpestet győzték le, saját szurkolóik előtt ünnepelhettek, a három pont az újabb, sorozatban negyedik bajnoki címet jelentette. A lefújást követően a játékosok hosszasan ünnepeltek a pályán, a sérült, civil ruhában lévő futballisták is ott lehettek a gyepen.

A Sztanyiszlav Csercseszov edzette FTC négy fordulóval a bajnokság vége előtt lett aranyérmes, a keretből többeknek ez a negyedik elsősége volt, ám akadtak, akik először élték meg, milyen az NB I legjobbjaként ünnepelni a Fradi-tábor előtt. 2–1

nso.hu

Ajánlott Cikkek