Hírek

Bajnok születik – Jeney László olimpiai bajnok vízilabdázó

Jeney László, néhol Jenei (Kolozsvár, 1923. május 30. – Budapest, 2006. április 24.) kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.

1937-től a Magyar AC, 1945-től a Budapesti Vasas, 1956-tól a Ferencvárosi Torna Club, majd 1959-től a Budapesti Honvéd vízilabdázója, vízilabda kapusa. 1947-től hatvanöt alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Az 1952. évi, majd az 1956. évi nyári olimpiai játékokon is tagja volt az olimpiai bajnoki címet nyert magyar csapatnak. 1960-ban történt visszavonulása után egy budapesti étterem vezetője lett. A Vasas vízilabda-szakosztályának elnökségének tagja volt.

A harmincas évek második felében a híres MAC csapatában kezdte. Első bajnokságát is a patinás klub legénységével nyerte. A világháború nem csak pályafutását szakította meg, hanem egyesületét, a Magyar Athlétikai Clubot is feloszlatták. A kedves, örökvidám Pierre fénykorában – csodálatos reflexei és nyugalma révén – a világ egyik legjobb kapusa volt. Olimpiai szereplését Londonban kezdte. Mezei István sérülése miatt később utazott ki az angol fővárosba, és végül másodikak lettek. Helsinkiben és Melbourne-ben védte a győztes magyar válogatott kapuját, Rómában bronzzal búcsúzott. Az Európa-bajnokságok során Monte-Carlóban (1974) mutatkozott be, a negyedik hely azonban kudarcot jelentett. Torinóban (1954) és Budapesten (1958) viszont már nem találtak legyőzőre. Összesen hatvanöt alkalommal volt válogatott. Visszavonulását követően az Iskola utcai Halászcsárdát vezette, amely a sportolók kedvenc találkozóhelye volt. Néhány éve súlyos műtéten esett át, a dohányzásról is lemondott, szerencsére teljesen felépült, és továbbra is kapcsolatban maradt a pólóval. Alapító tagja a Vasas csapatának és haláláig a szakosztály vezetőségének tagja volt.

wikipedia olimpiai bizottsag

Ajánlott Cikkek