Magyarság Minden más Nagyjaink Sport Történelem

Bajnok születik – Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó

Polyák Imre (Kecskemét, 1932. április 16. – Budapest, 2010. november 15.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai bajnok kötöttfogású birkózó.

Első edzője Czája János volt, aki összegyűjtötte az utcán játszó gyerekeket és elkezdte őket tanítani birkózni. Ekkor került a kezei közé Polyák Imre is, akit látva a szorgalmát, tovább segített az útján Budapestig.

1949-ben jelentkezett a Budapesti Dózsába, ahol edzője Matura Mihály lett. 1951-ben az akkoriban Berlinben rendezett főiskolai világbajnokságon ezüstérmet szerzett. 1952-ben a Helsinkiben rendezett olimpián ezüstérmes lett pehelysúlyban. 1953-ban a nápolyi birkózó világbajnokságon helyezetlenül végzett. 1954-ben Budapesten megnyerte a főiskolai világbajnokságot. 1955-ben Karlsruhéban aranyérmes lett a birkózó világbajnokságon. 1956-ban a melbourne-i olimpián ismét ezüstérmes lett. 1958-ban megnyerte a budapesti birkózó világbajnokságot. 1960-ban a római olimpián ismét második helyen végzett. 1961-ben a jokohamai birkózó világbajnokságon könnyűsúlyban második lett. 1962-ben Toledóban – újra pehelysúlyban versenyezve – megnyerte a birkózó világbajnokságot. 1963-ban a hälsinborgi világbajnokságról ezüstérmesként tért haza. 1964-ben a tokiói olimpián – három olimpiai ezüstérem után – sikerült a döntőben is győznie, olimpiai bajnokságot nyert. Ezen az olimpián már a válogatott segédedzőjeként is tevékenykedett Gurics György mellett. 1951 és 1964 között 51 alkalommal volt magyar válogatott, 12-szer országos egyéni bajnok (ötször pehelysúlyban, hétszer könnyűsúlyban). Kétszer csapatban is magyar bajnokságot nyert.

Budapestre költözése után dolgozott a Hordógyár kazánfűtőjeként, majd a Rendőrség tagjaként. 18 évig a V. kerületi rendőrkapitányságon dolgozott, ahol a közrendvédelmi osztályon, majd a közlekedésrendészeten tevékenykedett, majd az útlevélosztályon dolgozott 1964-től. Rendőr-akadémiát és birkózó szakedzői tanfolyamot is végzett, és az Újpesti Dózsa edzője, majd birkózó-szakosztályvezetője és szaktanácsadója volt. A Belügyminisztériumban dolgozott, majd nyugdíjba vonult és vállalkozó lett. 1989-ben a MOB tiszteletbeli tagja, 1990-ben pedig a Magyar Birkózó Szövetség elnökségének tiszteletbeli tagja lett. Síremléke a Szent István-bazilika altemplomában található.

Ajánlott Cikkek