Hírek

Bajnok születik – Szondy István olimpiai bajnok magyar öttusázó

Ma megemlékezésünk az olimpiai bajnok magyar öttusázóról, vívóról és sportlovagról, Szondy Istvánról szól , aki 1925. december 29-én született Berettyóújfaluban és 2017. május 31-én hunyt el Budapesten. Szondy István sportkarrierje a MOVE Ceglédi SE úszójaként és vízilabdázójaként indult, majd a Ceglédi Vasutas Sport Egyesület, a Budapesti Épületszerelő, a Budapesti Fáklya öttusázója, a Budapesti Petőfi vívója és a Budapesti Traktor sportlovasa volt.

Öttusázóként 1947 és 1956 között szerepelt a magyar válogatottban, és részt vett az 1948-as és 1952-es nyári olimpiai játékokon. Helsinkiben egyéniben a harmadik helyen végzett és tagja volt a sportág első magyar olimpiai bajnoki címét nyerő csapatnak is. Olimpiai sikerei mellett négy érmet – köztük csapatban két aranyérmet – nyert a világbajnokságokon.

Az 1956-os forradalom után Németországba emigrált, ahol kezdetben pincérként dolgozott, majd vívóedzővé vált. 1962-től a frankfurti Goethe Egyetem testnevelő tanáraként is dolgozott, és az Egyesült Államok, majd az NSZK öttusa-válogatottjának edzője lett. 1971 és 1987 között Hessenben állami vívómesterként tevékenykedett, majd 1999-ben visszatért Magyarországra.

Szondy István életútja példaértékű mind a sportban, mind az élet más területein. Bátorsága, kitartása és szakértelme mindannyiunk számára inspirációt jelent. Ma tisztelettel adózunk emlékének és hálásak vagyunk a sportágban és azon kívül hagyott örökségéért.

wikipedia arcanum

Ajánlott Cikkek