Életmód Hírek

Bali: Örök hála a kemény járványintézkedésekért!

Miért vagyunk hálásak a világ másik felén található, mindössze ~5.600 négyzetkilométeres szigetnek? Mert olyan szigorú járványügyi intézkedéseket hozott, hogy most végre azok, akik ott süttetnék a hasukat, talán ellátogatnak a Kárpát-medence egy-két olyan szegletébe, ami sokkal érdekesebb, mint a kizárólag a turistáknak fenntartott (egyébként szép, de művi!) környezet Bali szigetén! Adunk pár ötletet!

Megyer-hegyi tengerszem: Gondolta volna, hogy nem Újpesten található?

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot.

Megyer-hegyi tengerszem

Medve-tó: Talán macik is fürdőznek itt, de nevét nem erről kapta…

Az erdélyi Maros-megyében található tó egy víznyelő eltömődésének következtében jött létre 1875-ben, egy kiadós felhőszakadás után. Nevét alakja után kapta (egy kiterített medvebőrre hasonlít). Az évmilliókkal ezelőtt a területén lerakódott sóréteg miatt az alsó vízréteg sós, a felső édes, emiatt a nagyobb sűrűségű alsó réteg meg tudja őrizni a napsugarak melegét, így az átlag 10 méter mély tó vize a felszínen akár 35 fokos hőmérsékletű lehet.

A tó alakja adja a nevét

A debreceni líciumfa – Hitvitából nőtt fa. Vagy bokor?  😊

Aki járt már a “kálvinista Rómában”, az biztosan elzarándokolt a Nagytemplom oldalában található sem fának, sem bokornak nem tekintett különlegességhez. A hagyomány szerint a régi és az új hit képviselői vitáztak össze azon, hogy melyik fog végül győzedelmeskedni a “maradandóság városában”. A katolikus pap az összeszólalkozás hevében letört egy ágat, a földbe szúrta azzal a megjegyzéssel, hogy majd akkor talál otthonra a kálvinizmus Debrecenben, amikor ebből az ágacskából fa lesz. Azóta ez az érdekes növény nemhogy gyökeret vert a városban, de több száz éve teljes épségben él és virul, itt a Kárpát-medencében.

“Ördögcérna”

Bükkaljai kaptárkövek – Semmi köze a méhekhez, és nem éltek bennük…

A Bükk vulkántufa alakzatait a szél és a víz közös munkája formálta. Ezek közül a kúp alakúak azért érdekesek, mert valakik valamikor kis fülkéket vájtak beléjük. Egyes tudósok úgy gondolják, hogy ezek a 60 cm magas, 30 cm széles és 25-30 cm mély fülkék az elhunytak hamvait tartalmazó urnákat őrizték, mások szerint méhészkedésre használták – még valamikor a honfoglalás környékén.

A természet és az ember együttműködése

A rozsnyói cseppkőoszlop – 34 m magas, megfelelő világítás nélkül nem is lehet igazán jól lefényképezni

A barlangot Gömörországban, Rozsnyótól 10 km-re, Krasznahorka vára alatt, a festői környezetben fekvő Várhosszúrét határában találjuk. 2000 óta a turisták által is látogatható, előtte csak barlangászok, szakemberek járhatták. Nevét a Buzgó patakról kapta, amely utat tört a mészkőben, kialakítva így magát a barlangot.

Igen, az ott fejlámpával egy felnőtt ember!

Egerszalóki sódomb – Nem enni, inkább csak inni, de leginkább fürdeni benne!

A sódomb 1961-ben jött létre, amikor a területen földgáz és kőolaj után kutatva fúrásokat végeztek. Bár végül egyiket sem találtak, de rábukkantak a forrásra, aminek felszínre törő vize az évek folyamán 1200 négyzetméternyi mészkőlerakódást épített ki. A gyógyvíz kalciumot, nátriumot, magnéziumot és ként tartalmaz. A sódombot a kiépített sétaúton könnyedén megközelíthetitek.

Só, és só, és só…

Gemenc – Az ősrengeteg

A Gemenci erdő és a hozzá tartozó természetvédelmi körzet egész Európában egyedülálló, mivel nincs máshol ekkora természetes ártérrel rendelkező térség. Árvízidőszakban több mint 180 négyzetkilométeres területet önt el a Duna és a Sió.

Vad, víz, vadvíz

Figyelem! A felsorolás nem rangsor, és mi most kizárólag egy pár perces beszélgetésben feldobott szépséget mutattunk meg, de ezzel koránt sincs vége, hiszen olyan szépségek maradtak ki, amihez foghatót máshol nem látni! Nem, mert ez a Kárpát-medence, Magyarország!

Ugye, hogy érdemes lenne – töredék költséggel, de annál több élményért! – meglátogatni azokat a helyeket, amik olyan értéket képviselnek, ami számunkra többet jelent, mint „csupán” a szemnek kedves tájat!

Ajánlott Cikkek