Hírek

„Bármelyik ország műholdas rendszerének kiiktatása casus bellinek, háborús oknak minősülhet”

Mondta Dmitrij Rogozin a Sputnik International híre szerint. Nem kapott túl nagy nyilvánosságot a hír, pedig ez nem jelent mást, mint hogy Oroszország a kiberbiztonságára veszélyes tevékenységet olyan okként jelölheti meg, ami háborús ok, azaz támadást indíthat az elkövetővel szemben. Ha pedig ez egy NATO-tagország… Ugye nem kell mondani mit jelentene ez?

Borítóképen: Mobil műholdas állomás Koryazhmában (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Georg Pik, licenc:  CC0 1.0 ) A kép illusztráció

Pontosan tudjuk, hogy ilyen háborús helyzetben, mint most, a kibertérben is öldöklő csata folyik, természetesen a digitális világ eszközeivel, így természetesen a kémműholdak, és a navigációs műholdak, na meg általában is a bármilyen kommunikációt segítő műholdak világában is.

Ilyen incidens volt az orosz műholdrendszer ellen intézett támadás is, ami Rogozin szavainak kiváltója volt. Rogozin a Roszkozmosz igazgatójaként tett kijelentéséhez még hozzáfűzte, hogy a támadást visszaverték, így nem okozott komolyabb fennakadást.

Igen ám, de az erős kérdés, hogy ebben a digitális térben történt összecsapások vajon mennyire tekinthető háborús oknak, hiszen az itt zajló csata sokszor a szemben álló felek számára sem átlátható, utólagos kivizsgálásuk pedig szinte lehetetlen…

Az egy dolog, hogy Oroszország mit ért casus belli alatt, de a nemzetközi jogi meghatározás szerint csak három törvényes igazolást ismer el a háború folytatására: az önvédelem, a szövetséges védelmét, amelyet a szerződés feltételei megkövetelnek, és az Egyesült Nemzetek jóváhagyását.

Az önvédelem kár lehetne hivatkozási alap, mert mondjuk, ha a helymeghatározó rendszereket zavarják meg, amit mondjuk a polgári lakosság is használ, bizony elég nagy zűrt tud okozni, de semmiképpen nem arányos ezért egy háborút indítani. A szövetségesek védelme nem áll meg, mert az már – nemzetközi jogászok véleménye szerint – már a szakadár köztársaságok esetében sem állt meg, az ENSZ pedig nyilván nem hagyná jóvá Oroszország támadását egy ilyen esetben.

Mindenesetre a jelzés erős, és most nagyon észnél kell lennie a Nyugatnak, hogy mit tesz, és mit nem tesz. Mi pedig felhívjuk a figyelmet, hogy elég közel vagyunk ahhoz, hogy igenis tartsunk a konfliktus kiszélsedésétől!

Ajánlott Cikkek