Hírek

BBC : “Az Egyesült Királyság bízik abban hogy fogolycserével megmenti a halálra ítélteket”

Az Egyesült Királyság kormánya nem fogadja el a két brit halálra ítélését, mondván, hogy nekik “abszolút nincs legitimitásuk”.

A külügyminisztérium és a Downing Street is azt mondta, hogy mindent megtesznek a két brit szabadon bocsátása érdekében.

Liz Truss külügyminiszter várhatóan holnap telefonon tárgyal a helyzetről ukrán kollégájával.

De nehéz belátni, milyen diplomáciai nyomást lehetne érdemben kifejteni.

Egyes tisztségviselők attól tartanak, hogy ha London ezt kétoldalú vitába sodorná Moszkvával – ahelyett, hogy Kijevre hagyná -, az tovább táplálhatja azokat a hamis orosz állításokat, amelyek szerint a két brit zsoldos volt.

Lehetséges, hogy a két férfit egy fogolycsere keretében szabadon engedhetik. Az erről szóló korábbi megbeszélések azonban nem vezettek előre.

Az Ukrán külügy állásfoglalása:

Az ukrán külügyminisztérium kijelentette, hogy valamennyien az ukrán fegyveres erők “szolgálatosai” voltak, és hadifogoly jogokkal kell rendelkezniük.

“A nemzetközi humanitárius jog értelmében a harcosok jogi státusza alá esnek” – mondta Oleh Nikolenko, a külügyminisztérium szóvivője.

„Az ellenségnek tilos bántalmaznia, megfélemlíteni vagy embertelenül viselkedni velük.

“Az ukrán katonák úgynevezett “pere” a megszállt ukrán területeken semmit sem ér.”

Nikolenko szerint a per “a propaganda érdekeit a törvény és az erkölcs fölé helyezi” – mondta Nikolenko.

“Az ukrán kormány továbbra is mindent megtesz, hogy Ukrajna valamennyi védelmezőjét elengedje.”

Az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi a donyecki “legfelsőbb bíróságra” hivatkozva arról számolt be, hogy a Donyecki Népköztársaságban kiszabott halálos ítéletek közül eddig egyet sem hajtottak végre.

bbc.com

Ajánlott Cikkek