Épített örökség Magyarok a világban Magyarság

Bejglitörténelem – Sokunk kedvenc karácsonyi süteményének történetéről írunk


A Bejgli Története és Eredete

A bejgli, ez a Közép-Európában széles körben kedvelt sütemény, sokféle hagyományra vezethető vissza, amelyek Lengyelországtól a Balkánig, és még azon túl is éreztetik hatásukat. A bejgli nemcsak egy finom édesség, hanem kulturális és történelmi jelentőséggel is bír.

A Bejgli Közép-Európai Népszerűsége

A mákos tekercs, amely a bejgli egyik legnépszerűbb változata, Közép-Európában, különösen Lengyelországban és Magyarországon rendkívül népszerű. A mák a bőség, gazdagság és termékenység szimbóluma, míg a dió a rossz szellemek és rontások elleni védekezésre szolgál. A bejgli többi tölteléke, mint például a málna, az alma vagy a gesztenye, már inkább az élvezeti érték miatt kerül bele.

Történeti Gyökerek és Nemzetközi Hatások

A bejgli alapját egy 14. századi sziléziai kalácsfajta adja. Más források szerint azonban örmény eredetű süteményről van szó. A mák, amely Eurázsiában őshonos, a török közvetítésén keresztül jutott el Közép-Európába. Magyarországon a bejgli a 19. században vált igazán népszerűvé, először Czifrai István “Magyar nemzeti szakács-könyvében” említve 1830-ban, mint “Posonyi finom mákos kalács”.

A Bejgli Zsidó és Osztrák-magyar Monarchiai Kapcsolatai

Zsidó történeti források szerint az első mákos tekercs Krakkóban készült 1610-ben. A bejglivel rokon flódni a zsidó konyhában is jól ismert, amely egyszerre tartalmaz mákot és diót. A bejgli németes hangzású neve, amely a jiddis “Beigl” szóból ered, az osztrák-magyar monarchia hatását tükrözi. A “Beigl” patkó alakú sütemény volt, amely a bécsi zsidóság körében volt kedvelt, és Amerikában alakult át a bagel nevű lyukas péksüteménnyé.

A bejgli, mint hagyományos karácsonyi sütemény, számos változatban és formában jelenik meg Közép-Európa konyháiban, tükrözve a régió gasztronómiai sokszínűségét.

A Pozsonyi Kifli és a Bejgli Kapcsolata

A bejgli és a pozsonyi kifli közötti rokonság vitatott. Egyes források szerint Pozsonyban már 1559-ben készítettek diós és mákos kiflit. Más vélemények szerint egy cukrász alkotta meg a mákos tekercs kisebb változatát. Magyar Elek szakácskönyvíró Pozsonyban kóstolta meg a “peiglit”, ami a pozsonyi kifli egy korai változata lehetett.

A Lengyel Mákos Tekercs

A lengyel mákos tekercs, vagy makowiec, szintén hagyományos sütemény, amely áztatott, darált mákból, mézzel, dióval, mandulával, mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel készül.

A Bejglisütés Hagyománya

Hagyományosan a bejglisütés egész napos folyamatot jelentett: diótörés, mákdarálás, tészta készítése és a tekercsek sütése. Manapság sokan igyekeznek alacsonyabb kalóriatartalmú változatokat létrehozni, például tönkölylisztes vagy csökkentett szénhidráttartalmú lisztes verziókkal. A tölteléket különféle cukorpótlókkal ízesítik.

A Nyers Konyha Bejgliváltozatai

A nyers konyha hívei számára a bejgli egy különleges változatban jelenik meg. Ebben az esetben a mákos és diós tölteléket aszalt gyümölcsökből készült lapokba tekerik, mézzel, narancslével, citromlével és mazsolával ízesítve. Ez az innováció nemcsak a nyers étrendet követőknek, hanem azoknak is kedvez, akik nem szeretnek hosszasan a konyhában tölteni az idejüket.


Összességében a bejgli nemcsak egy finom sütemény, hanem egy gazdag kulturális és gasztronómiai örökség része, amelynek sokféle változata a régió történelmi és kulturális sokszínűségét tükrözi. Remélhetőleg mindenki megtalálja a számára legízletesebb bejglit, legyen az a hagyományos, a modern, vagy akár a nyers étrendhez illeszkedő változat.

Ajánlott Cikkek