Hírek

Békesi László: Márki-Zay minden téren alkalmatlan

A teljesség kedvéért a mondat eredetije így fest: „Hiányzik az eltökéltség belőlük, hogy levonva a szükséges konzekvenciát, a minden téren untauglich parancsnokot leváltsa, leszerelje és tartalék állományba helyezze, helyette pedig megbízzon egy ütőképes, hiteles hadvezért az egyesített haderő irányításával, akinek van esélye győzelemre vezetni csapatait a döntő küzdelemben.” Hoppá! Ezek szerint mégsem csak hallucináltunk a kilövési engedélyről!

Jó, még az is lehet, hogy az engedély nem Amerikából jött, csak éppen ott találtak egy média-felületet, ami lehozta azt a cikket, ami igazán komolyan először vetette fel Márki-Zay Péter eltávolításának szükségességét.

Van az úgy, hogy a sajtón keresztül üzennek egymásnak olyanok, akik pedig egyébként nap nap után személyesen is találkoznak, vagy legalábbis találkozhatnának.

Most Békesi László, aki a Népköztársaság és a Köztársaság ideje alatt is volt pénzügyminiszter – tehát nem vádolható jobboldalisággal… – közösségi felületén egy erősen katonai retorikával megírt bejegyzésben követeli Márki-Zay Péter „lefokozását”!

Ez a lefokozás valójában eltávolítást jelent, nézzük meg tehát, hogy a most itthonról üzenő ellenzéki szövetségesek mit üzennek a miniszterelnök jelöltjüknek!

„Az ellenzék csapatai valóban harcban állnak, ám momentán nem a legyőzendő ellenséggel, hanem többnyire egymással csatáznak.”

Igen, többnyire úgy néz ki a dolog, hogy a kormánypártok ölbe tett kézzel nézhetik, hogy az ellenzék hogyan intézi el saját vereségét, ugyanis a nagy aktívkodásban semmiféle összhang nincs, ellenben egymást előszeretettel ócsárolják az ellenzéki pártok, és persze a holdudvar is egyre kritikusabb.

De Békesi megadja a választ arra, hogy miért is e „belharc”! Az ok egyetlen személy, aki sürgősen el kell távolítani, mert totálisan alkalmatlan! Azt csak mi tesszük hozzá, hogy különben sem „régi harcostárs”, hiszen politikai karriere még csak a Horn-kormányig sem vezethető vissza, így balról nézve eleve hiteltelen…

„A vezénylő tábornokot megbízó haditanács tagjai – noha látják pozícióik romlását – egyenlőre tanácstalanok és határozatlanok. Hiányzik az eltökéltség belőlük, hogy levonva a szükséges konzekvenciát, a minden téren untauglich parancsnokot leváltsa, leszerelje és tartalék állományba helyezze, helyette pedig megbízzon egy ütőképes, hiteles hadvezért az egyesített haderő irányításával, akinek van esélye győzelemre vezetni csapatait a döntő küzdelemben.”

A lényeg ez, az meg senkit se zavarjon, hogy a bejegyzés végén még van némi zavaros fejtegetés Kutuzovról és Napóleonról, meg Zsukov és Sztálingrád is szóba kerül (talán jólesett a szerzőnek visszarévedni abba a korba, ami igazán az övé volt?), de – ha magyarul nem is merészelte leírni… – a lényeg, hogy a kapitány alkalmatlan, így le kell váltani.

Az egy más kérdés – hogy ha már ilyen háborús allegóriába csomagoljuk a témát -, hogy ez lázadás, amiért háborús helyzetben a rögtön ítélő bíróság egyértelmű döntést szokott hozni… De lám, most senkinek nem jut eszébe a fővesztés!

Inkább dicséret lesz büntetés helyett, és talán már el is készült az a bizonyos jogi formula, ami lehetővé teszi egy bizalmatlansági/bizalmi szavazás lefolytatását. Persze szigorúan pártvezetői szinten…

Mára ennyit a nyíltságról, a választói akaratról, és az ellenzék alkalmasságáról.

Ajánlott Cikkek