Hírek

Belarusz belépett a háborúba? És miért?

Korábban is voltak már hírek arról, hogy fehérorosz katonákat dobtak be légi úton, de eez nem nyert megerősítést. Most azonban az ukrán Északi Területi Védelmi Erők szóvivője az ukrán parlament közösségi oldalán közölte, hogy Fehéroroszország beszállt a háborúba, amit az ukrán UNIAN hírügynökség is megerősített.

Borítóképen: A Fehérorosz Köztársaság fegyveres erőinek szárazföldi erői – 2021 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Homoatrox, licenc: CC0 1.0)

„A fehérorosz csapatok behatoltak Csernyihiv térségébe. Az információt Vitalij Kirilov, az Északi Területi Védelmi Erők szóvivője erősítette meg a nyilvánosság előtt. További részletek később.”

A hírt a Politico hozta le, az UNIAN pedig közölte, hogy egy 33 egységből álló fehérorosz hadoszlop lépett be a Kijevtől északra található régióba, ahol a mobilkommunikáció megszakadt.

Azt nem tudni, hogy a fehérorosz haderő mennyiben lesz segítségére az oroszoknak, mert tudni kell, hogy az ismert harci képességeik a létszámokat tekintve fele-harmada szintet képviselnek, és a felszereléseik műszaki színvonala nem sokkal jobb, mint az ukránoké – mondjuk ezt arra az állapotra, mielőtt még Ukrajnába érkezett volna nagyobb mennyiségű hadfelszerelés az utóbbi időszakban!

Minden esetre a fehérorosz erők bevetése azt jelenti, hogy tényleg mindenek felett áll a nyomás fokozása. Egyes szakértői vélemények szerint korábban az orosz szárazföldi fegyveres erők mintegy 40%-a tartózkodott a térségben, de ma már – miután a háttérben folyamatosak a csapatmozgások – egyes vélemények szerint 70-75% is lehet az arány.

Innen úgy tűnik, hogy az oroszok elkövettek egy stratégiai hibát, amikor – nem számolva ilyen ellenállással – azt gondolták, hogy pár nap után feladják a védekezést az ukrán erők. Azt nem tudjuk, hogyan „nézhették be” ennyire, amikor pontosan tudniuk kell, hogy az ukránok – éppen a két nép közös története okán – pontosan ugyanúgy szocializált, mint az oroszok, akik – mint azt a történelem sokszor megmutatta – az utolsó vérükig védik szülőföldjüket!

Valószínűleg nem volt jó az előkészítés, és a létfontosságú infrastruktúrát nem sikerült olyan mértékben felszámolni, ami tényleg ellehetetlenítette volna a hatékony védekezést. Most tehát Moszkva élőerővel, és Fehéroroszországgal együtt fokozza a nyomást.

Mindezzel az a nagyon nagy probléma, hogy egy olyan harci helyzet kezd kialakulni, amiben az összes szituációk közül talán a legtöbb a veszteség – és a „siker” egyik oldalon sem garantált…

Tegyük hozzá a végén: ha igazak a hírek…

Ajánlott Cikkek