Hírek

Belgium: Általános sztrájk!

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán közzétett információk szerint a rendkívül aggasztónak tartott szociális helyzetre hivatkozva hívták tiltakozásra tagjaikat a nagyobb belga szakszervezetek. Az érdekképviseletek a bérek vásárlóerejének csökkenésére hívják fel a figyelmet, az energiaárak maximalizálását szorgalmazzák, a szociális juttatások növelését, a többletnyereség megadóztatását és a fizetések emelését követelik.

Borítóképen: Heysel állomás peronjai, brüsszeli metró – ma nem szállít utasokat… (forrás: wikimedia, szerző: bsubway.net, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A beszámoló szerint Brüsszelben csak egy metróvonal és legfeljebb tizenöt buszjárat közlekedik. A sofőrök egyharmada jelentkezett reggel munkára.

A brüsszeli közlekedési vállalat (STIB) azt javasolja, hogy aki teheti, kerülje szerdán a brüsszeli tömegközlekedést. A vonatok legtöbbje nem közlekedik, jelentések szerint a szerelvények indulása különösen a reggeli órákban akadozott.

Az áltanos sztrájk nemcsak az ország tömegközlekedését zavarja meg jelentősen, hanem a repülőterek kiszolgálását is. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér a járatok több mint 55 százalékát, mintegy 200 járatot törölt. Az induló és az érkező járatok legkevesebb 60 százaléka esetében késés várható. A magyarországi fapados légitársaságok járatait is kiszolgáló charleroi-i légikikötő a sztrájk napjára bezárt. Több légitársaság Kölnbe és Maastrichtba vagy Eindhovenbe szállítja az utasokat – írták.

A közlekedési sztrájkhoz a kereskedők szakszervezetei is csatlakoztak, ezért számos áruházlánc zárva tart szerdán. A sztrájkhoz nem csatlakozó üzletek forgalmát a beszállító cégek munkájának kimaradása, valamint az csökkenti, hogy a megmozdulás résztvevői több esetben elállják a bejáratokat. Országosan szünetel a hulladékgyűjtés, az újságok terjesztése is korlátozott, az iskolák csak a tanulók fogadását biztosítják, az oktatás a legtöbb intézményben szerdán elmarad.

A tömegközlekedés jelentős zavara miatt rendkívüli megnövekedett az autóforgalom, országosan dugók nehezítik a közúti közlekedést – tették hozzá.

forrás: privatbankar.hu

Véleményünk szerint az emberek – természetesen nem direkt módon! – voltaképpen a háború és annak következményei ellen tiltakoznak, hiszen az életszínvonal drámai csökkenésében a szankciók, és az ezekre adott orosz válaszok a legnagyobb felelősök. Na meg persze azok a szövetségesek, akik úgy segítenek, hogy közben igencsak jól járnak…:

Az a rossz hírünk van, hogy a háború következményeként előálló helyzet nem átmeneti jellegű, hanem hosszú évekre velünk maradhat, mivel a piaci egyensúlytalanságok – aminek okai a korábbiakhoz képest szűk kínálat, és az LNG-társaságok piaci fölénye – nem tűnnek el egyik pillanatról a másikra…

Ajánlott Cikkek