Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Bevándorlás: Keleti oldal – nyugati oldal

Mára egyértelműen kirajzolódott, hogy az Unió keleti tagállamai inkább elutasítók a bevándorlókkal szemben, míg a nyugati tagállamok inkább befogadók. Helyesebben; a bevándorlók sokkal szívesebben választják azelvárásaik szerint jobb körülményeket biztosító nyugati államokat. Igen ám, de fennáll a veszélye, hogy a „Lajtán túl” telítődik, és átterjed a bevándorlás súlypontja keletre. Valóban fennáll, vagy ez csak riogatás, mint ahogy egyesek állítják? Utánajártunk!

Az adatokat az eurostat adatböngészőjéből vettük, ami a nem regisztrált bevándorlókat értelemszerűen nem tartalmazza. Fontos megjegyezni azonban, hogy a regisztrált bevándorló is érkezhetett illegális úton-módon, ez a statisztika azt nem mutatja meg, hogy mennyien jöttek illegálisan Európába! Előbb nézzük meg a „nagyképet”, keletet és nyugatot együtt (nem minden nyugati ország szerepel, a briteket pedig élből kivettük, manapság már az ő problémájuk nem a miénk (Brexit!):

Sok a szám, de könnyű köztük eligazodni! Az egyes évszámok oszlopaiban a soroknak megfelelő országokban regisztrált bevándorlók számát mutatjuk, alul pedig összesítve látható az adott évben regisztráltak száma. Ebből az látszik, hogy 2008-ról 2015-re (Willkommenskultur) 29%-kal emelkedett a bevándorlók száma. A növekedés gyakorlatilag a német döntés következménye; mindenkit beengedtek, így 2015-ben mindenkori csúcsra ugrott a Németországba érkezők száma… Ezt ma már Angela Merkel német kancellár is hibának nevezi, de nem megtörténtté tenni már nem lehet!

De a hiba nem is ebben az évben mutatkozik meg igazán, hanem abban, hogy 2019-ben, amikor már senki nem beszélt menekültválságról (különösen nem az Európai Bizottság!) a bevándorlók száma valamivel meghaladta a 2015-ös értéket! Méghozzá úgy, hogy a németországi bevándorlás majdnem visszaesett a 2008-as szintre, azaz kívülről érkező népmozgalom szétterjedt Európa szerte. Hogy mekkora hiba volt a 2015-öd döntés, ez mutatja meg leginkább. Az akkori üzenet erősen beégett azok tudatába, akik útra kelnek…

A további oszlopokban a 2008 és 2015 közötti, majd a 2008 és 2019 között létszámváltozásokat tüntettük fel százalékos formában. Ebből látható, hogy közel nem egységes mértékben, de összességében 2008-hoz képest 29%-kal emelkedett a bevándorlók száma 2015-re, és az is, hogy 2019-re már meghaladta a 2015-ös szintet… Az egyes országok szintjén persze szórnak az adatok, de összességében az látható, hogy erős a bevándorlás, és még mindig emelkedőben van. A 2020-as adatok még nem elérhetők, de a rész-adatok azt mutatják, hogy azóta is emelkedés van.

  • De most nézzük meg külön a nyugati tagállamokat, mert meggyőződésünk, hogy a kelet és a nyugat adatai eltérést fognak mutatni a bevezetőben említett okok miatt:

Ami azonnal szemet szúr, az, hogy 2015-höz képest kisebb csökkenést látunk! Nem olyan sok ez a 4%, de rögtön érthetővé válik, hogy miért mondja azt az Európai Bizottság, hogy nincs nagy baj. Ők a nyugatot képviselik, és ott az utóbbi időben enyhe csökkenés rajzolódik ki. A másik fontos információ, amit elmondanak ezek a számok, az, hogy a csökkenés közben a regisztráló országok közötti súlypontok változnak; egyre nagyobb a nyomás a spanyolokon, míg az északiak (Svédország, Norvégia) erőteljes csökkenést mutatnak. A svéd helyzet már ismert, a közbiztonság romokban, a fegyveresen elkövetett bűncselekményekben Európa csúcstartói lettek, így már lehet, hogy nem is olyan vonzó célpont, illetve – Norvégiával együtt – feltehetően szigorítottak is a regisztráció feltételein.

A legnagyobb csökkenést mégis a németeknél látjuk, akik pedig az egész mizériában igen komoly szerepet játszottak a 2015-ös beengedéssel… Nekik tényleg az olcsó munkaerő kellett, de mára kiderült, hogy ez a számítás nem igazán jött be, így náluk is kezdik visszaszorítani a bevándorlást. Most még csak finoman, de ahogy hallattuk az Afganisztánból várható menekültáradattal kapcsolatos nyilatkozataikat, ma már nem kérnek a migránsokból ők sem! Ami még szemet szúr, az, hogy Franciaország szinte teljesen stabilan azonos számokat produkál, feltehető, hogy náluk még mindig a volt gyarmatok a bevándorlás utánpótlás-bázisai.

  • De ha nyugaton csökkenés van, akkor keleten kell, hogy növekedést lássunk! Nem bonyolult matek ezt belátni, de nézzük a számokat!

Igen, sajnos azt látjuk, hogy a keleti tagállamokban majdnem a felével nőtt a regisztráltak száma 2015-höz képest! A folyamat tehát 2019-ra már eljutott arra a szintre, hogy Németország után már nem csak más nyugati tagállamokat célozták a bevándorlók, hanem egyre inkább a kelet-európai országokat is! A cseh adat kissé kilóg, de ennek az az oka, hogy ők már régen felfedezték maguknak az ukrán vendégmunkásokat, az adatok pedig őket is tartalmazzák. A lényeg azonban nem más, mint

Kelet-Európára egyre nagyobb nyomás helyeződik, míg nyugaton lassan csökkenésnek indul a bevándorlók száma!

Összességében persze még mindig magasan több bevándorló regisztrál nyugaton, de az utolsó két oszlopot azért raktuk bele a táblákba, mert ott az éves, lakosságszámhoz mért bevándorlást is feltüntettük. Ezek szerint keleten – a 2008 óta több, mint kétszeresére emelkedő bevándorlás miatt – ma már éves szinten a lakosság 0,76%-a a regisztrálók száma! Ez már majdnem eléri a nyugati 2008-as 0,86%-ot, ami annyit tesz, hogy;

Van jó 13-15 évünk, és ha nem teszünk ez idő alatt semmit, akkor ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk, mint Nyugat-Európa; terrortámadások, templomrombolás, utcai erőszak, müezzinek ordítása, és a többi…

Talán a számok, az ész-érvek meggyőzik azokat, akik nem tartanak attól, hogy ez nálunk is bekövetkezhet, akik valamiféle idealista lázálmot kergetve multikultiról álmodnak esténként! Ha ez sem elég, akkor mindegy is, az agymosás sikeres volt, nem maradt élő sejt, de mi biztosak vagyunk benne, hogy többségben vannak a gondolkodó lények!

Ki jönne hozzánk, havi 200-ért? Hangzott egy kérdés a minap egy bejegyzésünk kommentjében. A nyomortelephez képest az is álom fizu, és ami még igen fontos; ha nagy számban jönnek olyanok, akik havi 200-ért megszakadnak, ne gondoljuk, hogy a munkáltatók nem fogják kipróbálni, hogy milyen az, ha csak 180-at fizetnek! Ha az is működik, akkor pedig még kevesebbet, és így tovább… De nem ám csak annak, aki lehajol ennyiért, hanem bárki másnak is, aki nem talál jobbat, annak is, aki nem egy nyomortelepen látta meg a napvilágot, valahol Kabul külterületén!

Szóval nem csak elvek, és hitek, hanem a kőkemény anyagiak is azt diktálják, hogy állítsuk meg a folyamatot! Le a tévhitekkel!

Az adatok forrása: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-datasets/-/TPS00176

Ajánlott Cikkek