Vélemény Vélemény-cikkeink

Bevándorló, vagy munkavállaló?

Érdekes adatot közölt az OECD! Kimutatásai szerint ugyanis nem Nyugat-Európa valamely állama, vagy az Egyesült Államokban talált munkát a legtöbb bevándorló, hanem Lengyelországban! Figyelem, 1,1 millió külföldi számára ad munkát Lengyelország! És nem igazán vannak a bevándorlók között olyanok, akik nem dolgoznak… Hogy is van ez? Mégis van olyan, hogy a bevándorlás megoldja a munkaerő problémákat?

Igen, Varsó megoldotta a problémát, hiszen vendégmunkásai nem egy másik világ szülöttei, kultúrájuk nem idegen, és végképp nem ellenséges a többségi társadalom kultúrájával. Fontos kiemelni, hogy Lengyelország erősen katolikus irányultságú, így náluk – már csak ezért se! – nézik jó szemmel azokat, akik viselkedésükkel megbontják a történelmileg kialakult társadalmi rendet!

Fontos tudni, hogy Lengyelországból jelentős számú munkavállaló érkezett Nyugat-Európába. A Brexit utáni brit regisztrációs adatok szerint csak Nagy-Britanniában 900.000 – 1.000.000 olyan lengyel él, aki nem a szigetországban született. Igen ám, de ez otthon komoly munkaerőpiaci gondokat okoz, és ezt se feledjük el, hogy Lengyelország az a ritka kivétel Európában, ahol még a hitelválság alatt sem volt mély recesszió, a gazdasági fejlődés így 1990-től igazából töretlennek tekinthető! Mára a nemzeti összterméket tekintve lekörözték Svédországot is (bár az egy főre jutó GDP jelentősen alacsonyabb), Ukrajnát pedig hatszorosan haladja meg a gazdasági kibocsátásuk!

És ahogy a lengyelek képesek beilleszkedni Nagy-Britannia társadalmába, úgy képesek ugyanerre az ukránok is Lengyelországban!

A megoldás mindössze ennyi! Ha olyan országokból érkeznek a vendégmunkások, aminek a kutúrája nem alapjaiban más (sőt ellenséges!), akkor a bevándorlók munkavállalókká válnak, ellenkező esetben viszont a többségi társadalomtól elszigetelt sejtjeivé válnak. Ha ezzel együtt is folyamatos az utánpótlás, ezek a sejtek egyre nagyobbra nőnek, majd pedig egyes területeken többségbe kerülnek, míg végül az addigi társadalmi rendet megbontva a teljes társadalom irányítását is magukhoz ragadhatják!

Ha pedig ellenáll a többség – márpedig az a formál logika alapján előbb-utóbb bekövetkező esemény! -, annak igen komoly és véres következményei lehetnek!

Megtörténhet ez Lengyelországban? Nyilván nem, mert a főként ukránok alkotta külföldi munkavállalók nem fogják felborítani a társadalmi rendet, hiszen egész egyszerűen nincs mi ellen fellépniük, kulturálisan ugyanis olyan kicsit a különbségek, hogy az például Szíriából nézve nem is észrevehető!

A fentieken nem ártana elgondolkodni Európa nyugati felén, mielőtt még a volt francia vezetők jövendölése valóra nem válik! Az ukrán vezetésnek meg azon, hogy náluk miért nincs munka…

Ajánlott Cikkek